Irlanda va ieşi din programul de bailout în decembrie şi nu vrea o linie de finanţare preventivă

Irlanda va ieşi în decembrie din programul de bailout fără o linie de finanţare preventivă din partea instituţiilor internaţionale, întrucât a constituit rezerve de circa 20 de miliarde euro, iar din 2014 se va putea finanţa normal de pe pieţele financiare, a declarat premierul Enda Kenny.

103 afișări
Imaginea articolului Irlanda va ieşi din programul de bailout în decembrie şi nu vrea o linie de finanţare preventivă

Irlanda va ieşi din programul de bailout în decembrie şi nu vrea o linie de finanţare preventivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În noiembrie 2010, Irlanda a solicitat un ajutor de urgenţă în valoare de 67,5 miliarde de euro din partea creditorilor internaţionali, program care se va încheia pe 15 decembrie. Irlanda devine astfel prima ţară din zona euro care încheie acest tip de program, de la declanşarea crizei în 2009, transmite Bloomberg.

"Facem ultimii paşi pentru readucerea Irlandei la condiţii normale, economice, bugetare şi de finanţare. Ca majoritatea ţărilor din zona euro vom putea să ne finanţăm normal de pe pieţe", a afirmat joi Kenny în Parlament.

În pragul finalizării programului de ajutor, ministrul de Finanţe Michael Noonan susţine că Irlanda nu are nevoie de o linie de credit preventivă, după ce a acumulat rezerve de circa 20 de miliarde de euro. O linie de credit ar fi însoţită de costuri şi de condiţii. În lipsa unei astfel de finanţări, Irlanda nu va putea însă să participe la un program al Băncii Centrale Europene (BCE) de achiziţii de obligaţiuni.

"Este bine din punctul de vedere al încrederii. Totuşi ne-ar fi plăcut ca supravegherea externă să continue, ceea ce s-ar fi întâmplat în cazul unei finanţări preventive. Condiţiile ar fi putut însă să fie prea apăsătoare", a declarat Juliet Tennent, analist la Goodbody Stockbrokers.

Pentru pregătirea ieşirii din bailout, guvernul de la Dublin a făcut rezerve de capital. În luna martie, statul a vândut obligaţiuni pe termen de 10 ani în valoare de 5 miliarde de euro, prima astfel de emisiune de la obţinerea programului de salvare.

Guvernul are fonduri suficiente până la începutul lui 2015, dar agenţia pentru datorii va emite în 2014 obligaţiuni în valoare de 6-10 miliarde de euro, pentru a prefinanţa anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici