Isărescu: Beneficiarii de asistenţă socială nu vor reveni la nivelul de trai din 2008 până în 2015

Nivelul de trai va creşte diferenţiat şi primele beneficii vor fi încă din acest an în sectoarele legate de producţie şi export, dar se va simţi mult întârziat în zona bugetară, iar beneficiarii de asistenţă socială vor ajunge la standardul din 2008 abia în 2015, consideră guvernatorul BNR.

50 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Beneficiarii de asistenţă socială nu vor reveni la nivelul de trai din 2008 până în 2015

Isărescu: Beneficiarii de asistenţă socială nu vor reveni la nivelul de trai din 2008 până în 2015 (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Părerea mea este că maniera în care se redresează şi, sper, va creşte economia românească în perioada următoare, fiind bazată numai în subsidiar pe consum şi în principal pe export şi producţie, va imprima şi caracteristicile corespunzătoare legate de creşterea nivelului de trai şi de percepţia acestei creşteri. Se va face mult mai lent decât după redresarea din anul 2000", a declarat pentru MEDIAFAX guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a explicat că îmbunătăţirea nivelului de trai se va observa în primul rând în sectoarele legate de producţie şi export, încă din acest an, şi va fi mult întârziată în sectorul bugetar şi de asistenţă socială.

"În ceea ce priveşte aceasta din urmă, trec la pensionari, ea va depinde nu numai de rata creşterii economice, dar şi de îmbunătăţirea raportului între contribuabili şi beneficiari. Deci nu este nicio şansă până prin 2015. Toate acestea fac ca răspunsul la întrebarea dumneavoastră să nu poate să fie dat într-o manieră traşantă, pentru că atunci (în 2008 - n.r.) toată lumea trăia mai bine că era stimularea consumului. Cred că în ceea ce priveşte sectoarele care sunt locomotiva actuală a creşterii economice, exporturile, producţia industria, se va simţi chiar din acest an", a încheiat guvernatorul băncii centrale.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB faţă de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Economia a crescut cu 7,3% în 2008, iar în 2009 a înregistrat o contracţie de 7,1%. Anul trecut, PIB-ul a scăzut cu 1,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici