Isărescu: Creditul în valută ar putea suferi ca urmare a oscilaţiilor mari de curs

Oscilaţiile mari de curs din ultima perioadă ar putea avea un impact negativ asupra creditării în valută, din cauza neîncrederii pe care aceste variaţii o produc clienţilor, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

30 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Creditul în valută ar putea suferi ca urmare a oscilaţiilor mari de curs

Isărescu: Creditul în valută ar putea suferi ca urmare a oscilaţiilor mari de curs (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă acum evoluţia cursului îi avantajează pe cei cu credit în valută, totuşi părerea mea e că nu le va face bine la inimă", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că persoanele care au credite în valută trebuie să urmărească în permanenţă evoluţia cursului.

"Primul defunct al acestor turbulenţe este creditul în franci elveţieni. Următorul care nu se va simţi bine este creditul în valută", a afirmat Isărescu.

Creşterea creditului neguvernamental a încetinit în luna august, faţă de perioada similară din 2007, la 50,4%, ajungând la 183,62 miliarde lei, pe seama majorării cu 38,6% a componentei în lei şi cu 61,9% a celei în valută exprimată în lei, potrivit datelor BNR.

În termeni reali, creditul neguvernamental a crescut cu 39,2% faţă de august 2007.

Creşterea creditului neguvernamental s-a temperat atât faţă de luna iulie, când acesta a urcat cu 55,8%, dar şi faţă de luna iunie, când era cu 63,4% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cursul de schimb a înregistrat oscilaţii foarte puternice în ultima perioadă şi a urcat, pe 6 octombrie, până la 3,9410 lei/euro, nivelul maxim înregistrat de la finele anului 2004.

Ulterior însă cotaţiile au început să coboare, atât pe fondul intervenţiei Băncii Centrale pe piaţă, cât şi ca urmare a cererii ridicate pentru leu manifestată de jucătorii străini.

Luni, referinţa BNR a coborât 6,62 bani, la 3,6691 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici