Isărescu: Economisirea ar trebui făcută în lei!

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, este de părere că economiile realizate de populaţie ar trebui făcute în lei şi nu recomandă schimbările frecvente ale monedei de economisire, având în vedere costurile asociate.

1 afișare
Imaginea articolului Isărescu: Economisirea ar trebui făcută în lei!

Isărescu: Economisirea ar trebui făcută în lei!

"Cât o să fiu guvernator şi după aceea, o să am un singur sfat - să ţineţi (economiile - n.r.) în lei. Neprotecţia depunătorilor a erodat foarte mult încrederea în lei", a afirmat, duminică, Mugur Isărescu, în cadrul evenimentului "Conferinţele Teatrului Naţional".

"Vă sfătuiesc să ţineţi (economiile - n.r.) în lei. Cel mai bine este să nu vă jucaţi cu banii dintr-o parte în alta.Va fi din ce în ce mai impredictibil ce se întâmplă cu cursul. Plus că sunt şi comisioanele băncilor. Dacă vrei să călătoreşti poţi să ţii şi în valută", a spus Isărescu.

Referindu-se la dobânda reală, guvernatorul a arătat că aceasta trebuie să fie pozitivă.

"Dobânda nu poate fi mult prea mare, pentru că este un câştig pentru cea mai vulgară formă de activitate. Nu faci nimic şi câştigi", a spus Isărescu, adăugând că in istorie dobânda reală s-a situat în jurul nivelurilor de 1-2%.

Pentru dobânzi de peste 3-4%, ratele de profit ale proiectelor derulate ar trebui să fie de minim 10-20%, a precizat guvernatorul.

În ceea ce priveşte creditarea, guvernatorul a reafirmat că BNR nu se opune contractării de împrumuturi în valută, în cazul creditelor ipotecare.

Guvernatorul a prezentat, duminică, o prelegere intitulată "Banii şi viaţa", care a marcat deschiderea stagiunii de toamnă a "Conferinţelor Teatrului Naţional".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici