Isărescu: În lipsa acordului cu FMI, România ar fi riscat o criză a cursului de schimb - Mediafax

Isărescu: În lipsa acordului cu FMI, România ar fi riscat o criză a cursului de schimb

România ar fi riscat în lipsa acordului cu FMI un gol de finanţare externă de cel mult 16 miliarde de euro, care ar fi dus, cel mai probabil, la o criză a cursului de schimb, cu efecte negative asupra inflaţiei şi activelor financiare în lei ale populaţiei, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

19 afişări
Imaginea articolului Isărescu: În lipsa acordului cu FMI, România ar fi riscat o criză a cursului de schimb

Isărescu: În lipsa acordului cu FMI, România ar fi riscat o criză a cursului de schimb (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"În cazul economiei româneşti, unele ajustări ar fi fost foartedureroase fără asistenţă financiară externă. De exemplu, dacăriscul apariţiei gap-ului de finanţare s-ar fi materializat lanivelul maxim anticipat pentru anul 2009, atunci cel mai probabilpresiunile de depreciere a leului ar fi rezultat într-o criză acursului de schimb, cu efecte negative asupra inflaţiei şi implicitasupra activelor financiare ale populaţiei denominate în lei. Alteajustări, cum ar fi diminuarea cheltuielilor publice, inclusiv acelor cu salariile, în condiţiile în care în timpul ciclului deintrări mari de capitaluri acestea ajunseseră la nivelurinesustenabile, ar fi purtat marca unei credibilităţi reduse. Înacest context, acordurile cu UE şi cu FMI au furnizat douăelemente esenţiale pentru economia românească: acoperireadeficitului de finanţare externă şi credibilitate", a spusIsărescu în dizertaţia rostită cu ocazia primirii titlului demembru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor dinSpania.

Potrivit guvernatorului BNR, calculele au arătat că pentru anul2009 România ar fi putut avea un deficit de finanţare estimat între7,5 şi 16 miliarde de euro, depinzând de sentimentul investitorilorstrăini şi de dorinţa lor de a reînnoi liniile de finanţare alebăncilor şi ale companiilor private.

"Acest sentiment negativ s-a reflectat în deprecierea leului înperioada octombrie 2008 - februarie 2009. În aceste condiţii,autorităţile au decis să promoveze politici care să asigurereduceri minime ale finanţărilor externe ale României", a adăugatIsărescu.

El notează că reducerea finanţării externe şi incertitudinea autins să determine deprecieri nejustificate ale leului şi căprovocările au fost cu atât mai mari cu cât, în pofida cumpărărilormari de valută efectuate în perioada 2005-2007, BNR a reuşit doarsă atenueze aprecierea nesustenabilă a leului şi nu să o evite întotalitate.

"Mai mult, creditele în valută au avut o dinamică susţinută şi oeventuală depreciere rapidă şi excesivă a leului ar fi creat efectenegative în lanţ la nivelul sistemului bancar. În consecinţă, înacest context nou, politica băncii centrale privind intervenţiilepe piaţa valutară a fost ghidată de filozofia conform căreia ovolatilitate înaltă a cursului de schimb este dăunătoare atâtpentru obiectivul privind inflaţia, cât şi pentru sănătateasectorului real şi a celui financiar", a spus guvernatorul bănciicentrale.

El precizează că intervenţiile valutare au avut în vedere, înprimul rând, ca o depreciere excesivă a monedei naţionale să fieevitată, ca nivelul deprecierii şi pasul acesteia să fie corelatecu progresele înregistrate în ajustarea contului curent, în aldoilea rând s-a urmărit calibrarea în funcţie de evoluţiarezervelor valutare şi, în al treilea rând, controlul lichidităţiipe piaţa monetară.

"Importul de credibilitate de la UE şi FMI a făcut ca unelefinanţări private să nu se mai reducă sau să se reducă mai puţin.Pe aceste căi, măsurile incluse în acordurile menţionate auasigurat finanţarea economiei româneşti (...) Scăderea presiunilorde depreciere a leului şi, implicit, o diminuare ceteris paribus(celelalte condiţii rămân neschimbate - n.r.) a presiunilorinflaţioniste care apar prin intermediul canalului cursului deschimb, împreună cu eforturile de consolidare la nivel fiscal aupermis băncii centrale să treacă la relaxarea prudentă a politiciimonetare, ceea ce va atenua panta de scădere a PIB, fărăamplificarea presiunilor inflaţioniste", a conchis Isărescu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici