Isărescu: Leul se va deprecia în acest an, pe medie, sub 10%

Leul se va deprecia în acest an în raport cu euro, pe medie, sub 10%, astfel că se va reveni la nivelul cursului din 2005-2006, a estimat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

1 afișare
Imaginea articolului Isărescu: Leul se va deprecia în acest an, pe medie, sub 10%

Isărescu: Leul se va deprecia în acest an, pe medie, sub 10%

"Nu văd leul chiar aşa de tăvălit. Acum doi ani, el era leul greu şi valoarea lui era cam aceeaşi ca acum. Atunci spuneam că e prea tare. Acum îl vedem ca fiind prea slab. El şi-a revenit spre o normalitate, după ce crescuse nefiresc de mult (...) Nici nu va fi o corecţie majoră, dacă luăm în vedere că, în medie, cursul va reveni la nivelul din 2005-2006", a afirmat şeful băncii centrale, la Antena 3.

Cursul mediu de anul trecut a fost de 3,3373 lei/euro, după ce cotaţia medie s-a plasat la 3,6234 lei/euro în 2005 şi, respectiv, 3,5245 lei/euro în 2006.

După ce s-a apreciat până la un maxim de 3,1112 lei/euro, înregistrat la mijlocul lui 2007, moneda naţională a pierdut treptat teren în partea a doua a anului şi cursul din ultima şedinţă a fost de 3,6102 lei/euro. Deprecierea a continuat mai accelerat la începutul acestui an, cotaţiile ajungând până aproape de 3,8 lei/euro, după care a urmat o perioadă de uşoară revenire a monedei naţionale. BNR a anunţat marţi un curs de 3,6388 lei/euro.

În ceea ce priveşte piaţa creditelor, Isărescu a afirmat că aceasta este una dintre cele mai funcţionale din România, arătând că dobânzile tot mai mari sunt o reflectare directă a cererii foarte ridicate şi mai puţin a inflaţiei monetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici