Isărescu: Militarii au ajuns pensionari din cauza reformelor şi au dreptate că nu trebuie sacrificaţi

Mulţi militari au ajuns pensionari din cauza reformelor şi au dreptate atunci când spun că nu trebuie sacrificaţi, însă aritmetica bugetară este cinică şi nu ascultă de motivaţiile sociale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

17 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Militarii au ajuns pensionari din cauza reformelor şi au dreptate că nu trebuie sacrificaţi

Isărescu: Militarii au ajuns pensionari din cauza reformelor şi au dreptate că nu trebuie sacrificaţi (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"O bună parte din militari au ajuns pensionari datorită reformelor, deci ei au dreptate când spun că nu trebuie să fie sacrificaţi, dar pe de altă parte aritmetica asta bugetară, financiară, este cinică, nu ascultă de motive sociale. Pur şi simplu se termină banii şi atunci este ca într-o familie, încerci să îi drămuieşti", a spus Isărescu, la TVR 1.

El a povestit cum în anul 2000, când ocupa funcţia de premier, s-a dus la Bruxelles şi oficialii NATO i-au spus că România are o armată de tip estic, care trebuie redusă drastic, şi au întrebat dacă statul este pregătit să asigure pensiile persoanelor care ies din armată.

Isărescu a vorbit în acest context şi despre necesitatea renunţării la unele acţiuni din ultimii 20 de ani, arătând că trebuie luate măsuri pentru a reduce dezechilibrul între numărul contribuabililor şi cel al pensionarilor.

"Dezechilibrul între numărul contribuabililor şi cel al pensionarilor s-a creat în 20 de ani. Nu spun că ne mai trebuie 20 de ani să îl corectăm, dar probabil că vreo 10 ani ne trebuie. Trebuie să schimbăm tendinţa, cu alte cuvinte să stimulăm munca, pe cei care creează locuri de muncă, adică mediul de afaceri, şi, pe de altă parte, să temperăm, cât se poate, că aici sunt şi legile naturale, pensionarea şi mai ales pensionarea anticipată", a explicat guvernatorul băncii centrale.

El a arătat că pensionarea anticipată a fost în anii '90 o soluţie pentru evitarea şomajului şi a tensiunilor sociale, dar acum România nu îşi mai poate permite o asemenea abordare.

Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul recalculării cuantumului.

Miniştrii au discutat miercuri în Guvern despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă se aplică tuturor, fiind însă informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.

Instanţa supremă a decis definitiv, la 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

"În şedinţa de miercuri a Guvernului s-a discutat şi despre situaţia pensiilor militare, iar premierul s-a interesat dacă decizia instanţei de suspendare a recalculării are un caracter «erga omnes», respectiv dacă îi priveşte pe toţi, fără excepţie. Reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi alţi jurişti i-au spus însă că decizia instanţei se aplică individual, doar celor care au câştigat în justiţie", au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la discuţie.

Generalul de brigadă Mariana Lupu, şeful Direcţiei Financiar-Contabile din Ministerul Apărării Naţionale, a declarat, miercuri, că sentinţele prin care s-a dispus suspendarea HG 735/2010 sunt opozabile doar reclamanţilor din dosarele respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici