Isărescu: România este o ţară cu fiscalitate redusă la nivelul PIB, dar foarte mare pentru companii

România are, prin comparaţie cu alte state, o fiscalitate relativ redusă la nivelul PIB, dar extrem de împovărătoare când e vorba de fiecare companie în parte, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

104 afișări
Imaginea articolului Isărescu: România este o ţară cu fiscalitate redusă la nivelul PIB, dar foarte mare pentru companii

Isărescu: România este o ţară cu fiscalitate redusă la nivelul PIB, dar foarte mare pentru companii (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Povara pe întreprinderea plătitoare este 60-70%. Toţi care sunt în producţie sunt împovăraţi (de taxe - n.r.), de aceea probabil şi munca la negru. Nici nu cred că putem s-o combatem (munca la negru - n.r.) doar printr-o decizie. (...) România este o ţară cu fiscalitate redusă la nivelul PIB şi cu fiscalitate foarte mare, extrem de împovărătoare, la nivelul întreprinderilor", a continuat Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR recunoaşte că nu vor putea fi reduse contribuţiile de asigurări sociale până când nu se va remedia dezechilibrul dintre contribuabilii care muncesc, puţin peste 4 milioane, şi beneficiarii de asistenţă socială, de peste 5 milioane.

"Există o presiune normală a acestora (beneficiarii de asistenţă socială - n.r.) care sunt votanţi şi sunt mai mulţi, şi vin la vot într-o probabilitate mai mare decât ceilalţi. Te împing într-o direcţie greşită, şi probabil este principalul motiv pentru care nu avem şi o îmbunătăţire de rating", a arătat Isărescu.

Şeful BNR a explicat că finanţiştii nu pot da decât o soluţie temporară pentru acest dezechilibru între plătitori şi beneficiari, dar această dilemă trebuie rezolvată chiar fizic, pentru că nu există o ieşire doar prin artificii financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici