Isărescu: Vom interveni pentru a aduce OUG 50 în litera legii europene. Nu e nevoie de excese

BNR va avea o intervenţie publică în dezbaterea ordonanţei privind creditele populaţiei, pentru a aduce actul normativ "în spiritul şi litera" directivei europene, a declarat, joi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, precizând că România nu are nevoie de lucruri excesive.

21 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Vom interveni pentru a aduce OUG 50 în litera legii europene. Nu e nevoie de excese

Isărescu: Vom interveni pentru a aduce OUG 50 în litera legii europene. Nu e nevoie de excese (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Vom avea o intervenţie publică după ce ne lămurim care este punctul de vedere al altor agenţii, al parlamentului, în această dezbatere care a ieşit prea mult dintr-un cadru normal şi pentru a aduce ordonanţa în spiritul şi litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, el a spus că unele dintre prevederile OUG 50/2010 nu erau incluse în directiva europeană pe care o transpune şi "nu au ce căuta acolo".

"Dacă ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred că multe dintre lucrurile care erau în exces erau evitate", a spus guvernatorul băncii centrale.

El a precizat că BNR a comunicat despre anumite excese ale băncilor şi chiar a penalizat unele instituţii de credit, dar cu discreţie.

"Directiva europeană este aşezată, inteligentă, şi nu încearcă să dea la o parte un exces cu alt exces. Nu avem de ce să ieşim dintr-un cadru european. Din păcate o fost o întrecere «hai să penalizăm băncile» şi după mine s-a sărit dintr-un exces în alt exces", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR consideră că sistemul bancar românesc a constituit şi constituie un pilon de stabilitate, pentru care nu s-au alocat bani publici.

"Dacă avem un lucru care funcţionează şi merge relativ bine în România să îl zdruncinăm...nu cred că acesta este obiectivul", a explicat Isărescu.

El a spus că directiva europeană vorbeşte despre transparenţă şi educarea clienţilor, dar şi despre reducerea costurilor intermedierii financiare.

Totuşi, guvernatorul BNR a arătat că reducerea costurilor nu înseamnă intrarea pe pierdere a băncilor, întrucât nici acestea nu lucrează cu banii proprii, ci tot ai populaţiei.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.

OUG 50/2010 a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern încă din luna iunie şi se află în prezent la avizare în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române la finele lunii septembrie să prezinte clarificări după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor directivei europene în legislaţia naţională prin OUG 50/2010, iar răspunsul României ar fi trebuit transmis în termen de o lună de la data scrisorii.

Potrivit unui comunicat de luni al Comisiei Europene, Guvernul trebuie să garanteze că OUG 50/2010 îmbunătăţeşte transparenţa şi apără drepturile consumatorilor, dar în acelaşi timp protejează stabilitatea sistemului financiar şi este în deplină concordanţă cu Directiva UE 2008/48/EC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici