- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Italia şi Spania pierd teren în topul ţărilor în care vor să lucreze românii vara aceasta
Lunile de vară au readus Italia şi Spania în topul ţărilor care caută cei mai mulţi candidaţi români. Aceştia preferă, totuşi, să aplice cu precădere pentru joburile din Olanda, Belgia şi Grecia.
Italia şi Spania pierd teren în topul ţărilor în care vor să lucreze românii vara aceasta
Vara aceasta a venit cu o creştere de aproximativ 15% a numărului de joburi scoase în piaţă de angajatorii din străinătate, aproape 5.000 de locuri de muncă fiind postate, de la 1 iunie şi până acum, pe eJobs.ro.
„Spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, reintră în forţă şi destul de neaşteptat Italia şi Spania, ţări care erau dominante de necontestat ale clasamentului până acum 5 ani, dar care, în ultimii ani, au început să coboare în top. Vara aceasta le regăsim pe locurile al treilea (Italia), respectiv al patrulea (Spania), cu oferte în domeniile sport / beauty / spa, naval / aeronautic, transport / logistică, retail şi turism”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Rebelii sirieni au descoperit garajul lui Bashar al-Assad, după fuga acestuia din țară. Cum arată colecția sa impresionantă de mașini / Toată Siria sărbătorește prăbușirea regimului
-
Ministerul Finanţelor începe ultima ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis din 2024
-
Oamenii de ştiinţă anunţă că 2024 va fi cel mai călduros an de când se fac înregistrări oficiale
-
Ferrari şi Lamborghini printre zecile de maşini de lux găsite în garajul fostului preşedinte sirian Bashar al-Assad
Spre comparaţie, anul trecut, Italia se afla pe locul al 7-lea, iar Spania pe locul al 14-lea.
Cele mai multe locuri de muncă noi pentru străinătate aparţin angajatorilor din Germania şi Franţa. Urmează Italia şi Spania, după care Olanda, Grecia, Cipru, Belgia, Marea Britanie şi Norvegia.
„Din această listă fac parte ţări care în mod tradiţional vara au o creştere a volumului de angajări pentru că sunt puternic influenţate de sezonul turistic. Tocmai de aceea, mai mult decât în alte perioade ale anului, vedem mai multe oferte de joburi sezoniere, chiar dacă, altfel, numărul lor nu reprezintă decât puţin peste 10% din numărul total de joburi noi”, adaugă Roxana Drăghici.
În ceea ce priveşte profilul candidatului pe care îl caută angajatorii din afara ţării, cei mai mulţi sunt interesaţi să angajeze din segmentul entry level (0 – 2 ani de experienţă) sau fără experienţă. Aproximativ un sfert dintre oferte se adresează candidaţilor din categoria mid-level (2 – 5 ani de experienţă). Cel mai puţin căutaţi vara acesta au fost, până acum, specialiştii seniori (mai mult de 5 ani de experienţă) şi managerii. Muncitorii calificaţi şi cei necalificaţi continuă să fie foarte căutaţi de companiile care recrutează pentru străinătate.
Dacă la capitolul joburi a fost înregistrată o creştere faţă de vara anului trecut, pe partea de aplicări se remarcă o scădere de aproximativ 20%, dar şi o disproporţionalitate între ţările care postează cele mai multe locuri de muncă şi ţările în care vor să lucreze românii. Astfel, cele mai multe aplicări au mers către Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Franţa, Marea Britanie şi Irlanda.
„De data aceasta, Italia prinde la limită un loc în top 10 destinaţii, fiind pe locul al 9-lea, în timp ce Spania nu intră nici în top 15. Rămâne această predilecţie către ţările din Vestul Europei, inclusiv în rândul candidaţilor entry level sau din categoria blue collar”, specifică Roxana Drăghici.
Cei mai dornici să lucreze în afara ţării sunt candidaţii din segmentul de vârstă 25 – 35 de ani, urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani şi cei din categoria 36 – 45 de ani. Domeniile în care vor să lucreze sunt transport / logistică, retail, turism, servicii, producţie, casino / crewing, construcţii şi industria alimentară.
„Este foarte interesant să observăm că nevoile angajatorilor din afara ţării şi cele ale candidaţilor, raportate la ideea de muncă în străinătate, sunt destul de diferite. Nu vedem o lipsă de suprapunere doar în ceea ce priveşte ţările care fac cele mai multe angajări versus ţările care atrag cele mai multe aplicări, ci şi în pe tipul de joburi căutate. Astfel, dacă numărul de joburi sezoniere este destul de mic, numărul de aplicări pentru acestea este tot mai mare, semn că mulţi dintre candidaţi plănuiesc să plece din ţară pe termen scurt. În special tinerii văd o oportunitate foarte bună de a lucra pe timpul verii”, spune Roxana Drăghici.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO