Ivan: 98% din fondurile UE absorbite de România în 2011, susceptibile de fraudă, arată un raport CE

Cătălin Ivan, liderul delegaţiei de eurodeputaţi PSD, a declarat că 505 milioane de euro din cele 515 milioane de euro de fonduri de coeziune absorbite de Guvernul Boc în 2011 sunt susceptibile de fraudă, potrivit unui raport din această toamnă al DG Regio, ajuns la Comisia de Control Bugetar a PE.

1033 afișări
Imaginea articolului Ivan: 98% din fondurile UE absorbite de România în 2011, susceptibile de fraudă, arată un raport CE

Ivan: 98% din fondurile UE absorbite de România în 2011, susceptibile de fraudă, arată un raport CE (Imagine: Stefan Micsik - MediafaxFoto)

"Din 515 milioane euro atraşi de statul român în 2011, lăsând la o parte că suma este infimă, ceea ce indică o performanţă dezastruoasă a Guvernului Boc, 505 milioane de euro sunt suspectaţi de fraudă. Adică doar 10 milioane au fost cheltuiţi corect", a afirmat Ivan, duminică, într-o conferinţă de presă la sediul USL.

Europarlamentarul PSD a afirmat că principalii responsabili pentru această situaţie sunt fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, precum şi fostul şef al ANRMAP, Cristina Trăilă, ambele fiind în prezent candidaţi ARD la parlamentare.

Potrivit lui Ivan, situaţia este "fără precedent la nivel european", inclusiv ministrul de Finanţe Florin Georgescu fiind invitat să participe, în perioada următoare, la o audiere pe această temă în cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE.

El a arătat că în documentele de lucru ale Comisiei Europene nu se vorbeşte de "suspiciuni de fraudă" decât atunci când lucrurile sunt foarte grave, iar fraudele, nu iregularităţile, pot fi uşor probate de Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF).

"Dacă se va dovedi frauda şi se va dovedi pentru că OLAF acţionează şi nu iartă pe nimeni, statul român va trebui să dea înapoi cele 505 milioane de euro şi să îi recupereze ulterior (...) Dacă va trebui să dăm banii înapoi, va fi o mare problemă. Raportul DG Regio vorbeşte despre hoţie şi incompetenţă şi indică două persoane: Elena Udrea şi Cristina Trăilă. Cât a fost incompetenţă şi cât a fost hoţie, o vor demonstra anchetele viitoare", a spus Ivan.

De asemenea, el a precizat că raportul respectiv, referitor la activitatea pe 2011 a DG Regio, a fost discutat săptămâna aceasta în cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE.

"Liderii PDL afirmau să vină preşedintele Traian Băsescu să critice Guvernul Ponta, pentru că au nevoie disperată de ieşirile lui. Acum să îi dăm domnului Traian Băsescu şi un subiect, cum ar fi cel al fondurilor europene", a afirmat europarlamentarul PSD.

El a mai adăugat că spre deosebire de Guvernul Boc, în perioada căruia au fost finanţate proiecte ne-eligibile şi s-au încălcat normele privind achiziţiile publice, Guvernul Ponta a reuşit deblocarea programelor POSDRU şi POR, care vor avea loc în perioada următoare, urmând ca în ianuarie-februarie să fie deblocate şi celelalte programe operaţionale aflate în procedură de presuspendare.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici