JP Morgan, investigată de justiţia americană în urma pierderilor de 2 miliarde de dolari

Departamentul de Justiţie şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA au început o investigaţie penală împotriva JP Morgan Chase, după pierderile de 2 miliarde de dolari înregistrate de bancă în operaţiunile de trading, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

242 afișări
Imaginea articolului JP Morgan, investigată de justiţia americană în urma pierderilor de 2 miliarde de dolari

JP Morgan, investigată de justiţia americană în urma pierderilor de 2 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile vor analiza dacă pierderile au apărut în urma vreunei activităţi ilegale, a arătat sursa, precizând că ancheta se află în fază preliminară, informează Bloomberg.

Activităţile de trading cu instrumente financiare derivate ale JP Morgan, cea mai mare bancă din SUA, sunt investigate şi de Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), potrivit unei alte surse.

Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, a declarat săptămâna trecută că banca a făcut greşeli "flagrante", iar pierderile de aproximativ 2 miliarde de dolari din tranzacţiile cu instrumente derivate au fost auto-provocate.

Un purtător de cuvânt al JP Morgan, precum şi reprezentanţi ai justiţiei americane au refuzat să comenteze.

JPMorgan ia în calcul recuperarea bonusurilor de la mai mulţi foşti şi actuali directori executivi şi angajaţi, inclusiv de la fostul director de investiţii Ina Drew, a cărei divizie a dezvăluit joi pierderea de 2 miliarde dolari.

Drew, care lucrează de 30 de ani la JPMorgan, a primit pentru anul trecut un pachet total de compensaţii financiare de 14 milioane de dolari, din care 7,1 milioane de dolari în acţiuni, 4,7 milioane bonus în cash şi 750.000 dolari salariu de bază. Ea şi-a anunţat luni demisia.

Surse apropiate situaţiei citate în presa internaţională au afirmat în ultimele zile că JPMorgan aşteapată demisiile a trei directori executivi şi ar putea concedia toţi angajaţii biroului londonez responsabil pentru pierderea pe tranzacţii cu derivate financiare.

Criza de la JPMorgan a fost comentată luni seara şi de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, care a declarat pentru postul de televiziune ABC că incidentul ilustrează necesitatea reformei pe Wall Street.

Obama a avertizat că o eroare similară la o bancă mai puţin stabilă ar fi putut impune intervenţia guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici