La fel ca în cazul hârtiei igienice, deficitul de cipuri de calculator se transformă în abundenţă

Cipurile de calculator se confruntă, la fel ca în cazul hârtiei igienice, cu un moment în care deficitul se transformă în abundenţă, scrie Reuters.

5589 afișări
Imaginea articolului La fel ca în cazul hârtiei igienice, deficitul de cipuri de calculator se transformă în abundenţă

La fel ca în cazul hârtiei igienice, deficitul de cipuri de calculator se transformă în abundenţă

O criză a lanţului de aprovizionare declanşată de pandemia mondială a privat de la producătorii de PC-uri şi smartphone-uri până la constructorii de maşini de cipurile de calculator necesare pentru fabricarea produselor lor.

Toate acestea s-au schimbat brusc pe parcursul a trei săptămâni, de la sfârşitul lunii mai până în iunie, în condiţiile în care inflaţia ridicată, ultimul blocaj COVID din China şi războiul din Ucraina au redus cheltuielile de consum, în special pentru PC-uri şi smartphone-uri.

Penuria de cipuri s-a transformat într-o supraofertă în unele sectoare, luând Wall Street prin surprindere. La sfârşitul lunii iunie, firma de cipuri de memorie Micron Technology Inc a declarat că va reduce producţia. Răsturnarea de situaţie de pe piaţă a prins Micron cu garda jos, a recunoscut directorul de afaceri Sumit Sadana.

În timp ce sezonul de raportare a rezultatelor din SUA pentru cipuri începe la sfârşitul acestei luni, economistul specializat în cipuri de la TechInsights, Dan Hutcheson, a avertizat asupra altor veşti proaste după prognoza sumbră a Micron. "Micron a cam arat pământul, cu onestitatea lor", a spus el.

Îngrijorările legate de o încetinire a industriei au trântit stocurile de cipuri, indicele Philadelphia Semiconductor prăbuşindu-se cu 35% până acum în 2022, mult mai mult decât pierderea de 19% a S&P 500.

Acumularea face ca situaţia să fie şi mai gravă. La fel ca şi cumpărătorii nervoşi care goleau rafturile supermarketurilor de hârtie igienică înainte de blocajul COVID-19, producătorii au stocat cipuri de calculator în timpul pandemiei. Înainte de aceasta, producţia "just in time" era norma pentru companii, care comandau piesele cât mai aproape de momentul producţiei pentru a evita excesul de stocuri în exces, pentru a reduce capacitatea de depozitare şi pentru a reduce cheltuielile iniţiale.

În timpul pandemiei, acest lucru s-a schimbat în ceea ce unii numesc o practică "pentru orice eventualitate" de stocare a cipurilor.

Marea răsturnare de pe piaţa cipurilor a lovit în mod inegal în toate sectoarele de afaceri, au spus experţii. Marii furnizori pentru producătorii de electronice de consum, în special pentru smartphone-urile low-end, vor fi cei mai afectaţi de recesiune, a declarat Tristan Gerra, analist senior pentru semiconductori la Baird.

Nvidia Corp, gigantul ale cărui cipuri grafice sunt folosite pentru jocuri şi pentru minarea criptomonedelor, ar putea vedea o altă cădere, pe fondul reducerii preţurilor, exacerbată de recenta prăbuşire a pieţei criptomonedelor, a spus Gerra.

Printre cei mai puţin afectaţi de o supraofertă se numără furnizorii Apple Inc, cum ar fi cea mai mare fabrică de cipuri din lume, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, a declarat analistul Wedbush Matt Bryson. Cererea rămâne ridicată pentru dispozitivele Apple, care sunt mai pretenţioase.

Producătorii de cipuri care aprovizionează industria auto şi centrele de date vor prospera, de asemenea, a spus Gerra, observând o cerere neschimbată.

În timp ce directorii din industrie şi analiştii nu pot spune câte cipuri în exces se află în depozitele din întreaga lume, stocurile din primul trimestru au atins un nivel record la principalele companii de servicii de producţie de electronice, a declarat analistul Mark Lipacis de la Jefferies într-o notă din 1 iulie. Precedentul record din primul trimestru a fost înregistrat în urmă cu peste două decenii, chiar înainte de explozia bulei dotcom.

Producătorii ar putea decide să folosească cipurile din depozite în loc să cumpere altele noi şi să anuleze comenzi, a avertizat Lipacis.

Producătorii de cipuri auto sunt în siguranţă pentru moment, au spus unii analişti. Dar acest lucru s-ar putea să nu dureze mult timp. În nota sa din septembrie, analistul Stacy Rasgon de la Bernstein spunea că producătorii auto comandau mult mai multe cipuri decât păreau să aibă nevoie, iar această tendinţă continuă, a declarat el pentru Reuters.

Acest lucru va crea o problemă atunci când producătorii de autovehicule vor înceta să mai cumpere cipuri pentru a-şi epuiza stocurile.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cipuri,
criză,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici