"Laptopul de 100 de dolari", scos la vânzare la preţul de 200 de dolari

Computerul proiectat pentru copiii săraci din lume, în cadrul unei program lansat de fundaţia americană "Un laptop pentru fiecare copil", a fost scos la vânzare la preţul de 200 de dolari, faţă de nivelul anunţat la iniţierea proiectului, de 100 de dolari, transmite Reuters.

4 afișări
Imaginea articolului "Laptopul de 100 de dolari", scos la vânzare la preţul de 200 de dolari

"Laptopul de 100 de dolari", scos la vânzare la preţul de 200 de dolari

Supranumit "laptopul de 100 de dolari", computerul va fi distribuit asociaţiilor umanitare, care hotărăsc unde vor fi trimise unităţile.

Fundaţia "Un laptop pentru fiecare copil", înfiinţată de profesorul Nicholas Negroponte, a început să accepte comenzi pentru aceste computere, în loturi de 10.000 de aparate, la preţul de 200 de dolari bucata.

La momentul anunţării programului, analiştii au apreciat că producerea unor computere de numai 100 de dolari ar putea revoluţiona industria PC-urilor.

În urmă cu două săptămâni, un reprezentant al fundaţiei a confirmat informaţiile conform cărora costul de producţie al laptopurilor va fi de 188 de dolari, peste ţinta de 150 de dolari stabilită în februarie şi peste preţul original, de 100 de dolari.

Computerele urmează să intre în fabricaţie luna viitoare, în China, iar numărul de unităţi produse va fi mult mai mic decât cel estimat iniţial.

Negroponte anticipa că, până în luna mai, va avea comenzi pentru 2,5 milioane de computere, dar această prognoză nu s-a concretizat. Până în prezent, fundaţia a primit comenzi din trei ţări, Uruguay, Peru şi Mongolia, dar numărul de laptopuri comandate nu a fost dezvăluit.

"O sută de dolari nu a fost un preţ realist, iar acest fapt reduce credibilitatea proiectului", a declarat Wayan Vota, expert în promovarea dezvoltării prin intermediul tehnologiei, care estimează comenzile la maxim 200.000 de laptopuri.

Laptopurile includ o tastatură multilingvistă, o cameră video, conectare wireless şi software linux. Microsoft încearcă, în prezent, să adapteze sistemul Windows XP pentru a funcţiona pe acest tip de computer.

La începutul acestui an, fundaţia s-a asociat cu grupul Intel, care proiectează un computer concurent, şi ar putea colabora la un laptop ieftin, de a doua generaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici