Leul ar putea reveni pe apreciere din 2010

Moneda naţională ar putea reveni la tendinţa de apreciere în termeni reali în raport cu euro, începând de anul viitor, dacă avansul productivităţii economiei româneşti se va plasa peste nivelul înregistrat de partenerii externi.

15 afișări
Imaginea articolului Leul ar putea reveni pe apreciere din 2010

Leul ar putea reveni pe apreciere din 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Continuarea procesului de dezinflaţie va contribui la scăderea suplimentară a aşteptărilor inflaţioniste. Un alt mijloc eficient de ancorare a anticipaţiilor inflaţioniste va fi revenirea tendinţei de apreciere în termeni reali a monedei naţionale în raport cu euro, începând cu anul 2010. Acest fapt este posibil dacă se are în vedere perspectiva unei creşteri mai accelerate de productivitate în economia românească faţă de principalii săi parteneri externi", se arată în proiectul revizuit al Programului de Convergenţă.

Potrivit proiectului, scăderea treptată a volatilităţii cursului de schimb al leului şi creşterea ulterioară a stabilităţii acestuia vor avea ca suport, pe de o parte, restrângerea efectelor adverse ale crizei financiare şi economice globale, şi, pe de altă parte, însănătoşirea fundamentelor economiei naţionale şi continuarea procesului de convergenţă, de natură să stabilizeze anticipaţiile privind evoluţia cursului de schimb pe termen lung.

"Probabila menţinere a diferenţialului semnificativ de productivitate şi potenţiala revigorare pe termen mediu a investiţiilor străine directe vor crea condiţiile reluării trendului de apreciere sustenabilă în termeni reali a monedei naţionale în raport cu euro – ajustare benefică din perspectiva convergenţei reale şi nominale a economiei româneşti", se mai arată în raport.

Moneda naţională s-a depreciat începând cu jumătatea a doua a anului trecut, cursul mediu urcând de la 3,5269 lei/euro în luna august la un maxim de 4,2839 lei/euro în luna februarie a acestui an.

Cursul mediu calculat faţă de euro pentru luna aprilie 2009 a fost de 4,1954 lei/euro.

Banca Naţională a anunţat pentru joi o rată de referinţă a leului de 4,1891 faţă de euro, în creştere cu 3,17 bani faţă de nivelul din ziua anterioară, de 4,1574 lei/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici