Leul se apreciază la un nou maxim al ultimelor zece luni şi jumătate. Vezi cursul BNR

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de 4,1439 lei/euro, reprezentând cea mai redusă paritate din ultimele zece luni şi jumătate, iar în raport cu dolarul referinţa a coborât la minimul ultimelor 14 luni.

14 afișări
Imaginea articolului Leul se apreciază la un nou maxim al ultimelor zece luni şi jumătate. Vezi cursul BNR

Leul se apreciază la un nou maxim al ultimelor zece luni şi jumătate. Vezi cursul BNR (Imagine: Shutterstock)

Comparativ cu nivelul de luni, de 4,1685 lei/euro, referinţa pentru euro este cu 2,46 bani mai mică. O rată de schimb inferioară, de 4,1352 lei/euro, a fost publicată de banca cetrală la 4 mai.

În raport cu dolarul, cursul BNR a scăzut cu 3,35 bani, la 2,9093 lei/dolar. Un curs mai redus a fost anunţat la 25 ianuarie 2010, de 2,9079 lei/dolar.

Primele transferuri de marţi s-au încheiat la 4,1590 - 4,1600 lei/euro, nivel puţin mai jos faţă de închiderea de luni, când băncile schimbau euro pentru 4,1600 - 4,1608 lei.

Paritatea a continuat să coboare, în jurul orei 13:00 băncile afişau cotaţii de 4,1400 - 4,1427 lei/euro.

Potrivit dealerilor, evoluţia leului a fost corelată cu mişcarea valutelor din regiune, care consemnau de asemenea câştiguri uşoare la deschidere. Pieţele aşteaptă veşti mai bune din Japonia, iar îngrijorările privind situaţia din Africa s-au temperat, ceea ce a contribuit la creşterea interesului pentru plasamente riscante.

Dealerii nu exclud însă nici intervenţiile indirecte ale BNR în favoarea leului, cu scopul de a tempera inflaţia.

Randamentele afişate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au scăzut foarte uşor, de la 2,33% - 2,83% la 2,27 - 2,77%.

Pe de altă parte, dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au crescut de la 4,45% - 4,95% la 5,21 - 5,71%, întrucât joi începe o nouă perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii ale băncilor, impuse de BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici