Leul se va aprecia cu 3% în următoarele zile, cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro

Analiştii băncii JPMorgan anticipează că leul se va aprecia cu 3% "în următoarele zile şi săptămâni", cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro, datorită schimbării standardelor de contabilitate pentru bănci, care va determina instituţiile financiare să schimbe volume mari de valută în monedă locală.

296 afișări
Imaginea articolului Leul se va aprecia cu 3% în următoarele zile, cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro

JPMorgan: Leul se va aprecia cu 3% în următoarele zile, cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Moneda naţională s-a apreciat uşor la începutul sesiunii interbancare de miercuri, iar cotaţiile au coborât în jurul nivelului de 4,31 lei/euro, pe o piaţă liniştită şi cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor.

Începând de la 1 ianuarie, băncile se vor alinia Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, cunoscute ca IFRS, în locul standardelor româneşti de contabilitate RAS.

Astfel, instituţiile financiare vor ajunge în situaţia de "supraprovizionare", notează JPMorgan, deoarece regulile IFRS permit băncilor să reducă provizioanele constituite pentru credite neperformante în cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piaţă a colateralului, faţă de doar 25% în cazul standardelor RAS.

Ţinând cont de reglementările BNR, capitalul suplimentar astfel obţinut va fi probabil constituit în rezerve, anticipează analiştii JPMorgan.

Conform legii, instituţiile de credit nu pot deţine poziţii forex per valută mai mari decât echivalentul a 10% din fondurile proprii (capital, rezerve şi profit).

Din moment ce creditele în monedă străină constituie 65% din soldul total al împrumuturilor, băncile vor dori să schimbe rapid în lei "provizioanele suplimentare" deţinute acum în valută.

"Deşi există o perioadă de derogare de şase luni, care depinde de acordul BNR - ceea ce înseamnă că băncile pot păstra poziţiile excesive în valută pentru până la şase luni - regulile interne ale instituţiilor financiare le vor determina să închidă cât mai urgent aceste poziţii", notează JPMorgan.

Astfel, analiştii băncii de investiţii anticipează un volum de tranzacţii de 1-1,5 miliarde euro pe piaţa locală rezultat din conversia în lei provizioanelor suplimentare deţinute de bănci pentru credite în valută.

În consecinţă, leul s-ar putea aprecia cu 3% în următoarele zile şi săptămâni, din moment ce volumul de tranzacţionare euro/leu este de circa 150 milioane euro pe zi pe piaţa spot şi aproxiamtiv 200 milioane euro pe zi prin tranzacţii interbancare. În plus, volumele din decembrie sunt de obicei cu 50% sub nivelurile normale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici