Liderii financiari ai statelor G20 au avizat suplimentarea cu 2,5% a capitalului marilor bănci

Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20 au avizat o suplimentare obligatorie cu 2,5 puncte procentuale a ratelor de capital ale băncilor de importanţă sistemică, care va fi introdusă etapizat începând din 2016.

620 afișări
Imaginea articolului Liderii financiari ai statelor G20 au avizat suplimentarea cu 2,5% a capitalului marilor bănci

Goldman Sachs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia vizează băncile mari, precum Goldman Sachs, HSBC, Detusche Bank sau JPMorgan Chase.

Scopul este ca băncile să aibă cu siguranţă suficient capital pentru a rezista turbulenţelor de pe pieţe, pentru ca guvernele să nu fie nevoite să salveze din nou instituţiile financiare de la colaps din fonduri publice.

Summit-ul liderilor G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes ar trebui să aducă aprobarea finală a planului de suplimentare a capitalului şi să numească băncile afectate.

Suplimentarea va completa rata minimă a capitalului de rang întât de 7% din activele ponderate la risc impusă din 2013 de Comitetul de supraveghere bancară de la Basel.

Liderii financiari ai G20 au confirmat de asemenea sâmbătă orarul de introducere a noilor reglementări bancare Basel III, din care face parte şi rata minimă de 7%.

Băncile se opun acestor prevederi, însă au salutat declaraţiile ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schaeuble, care a arătat că liderii mondiali nu pun la cale o taxă globală pe tranzacţiilef inanciare. Schaeuble a îndemnat însă organismele europene să continue să elaboreze o metodă de a introduce o astfel de taxă în UE, măsură contestată de Marea Britanie.

Alte elemente aprobate de miniştrii Finanţelor şi băncile centrale din statele G20 sunt stabilirea unor mecanisme de lichidare ordonată a băncilor care ajung la colaps, crearea unor "testamente" pentru marile bănci, care să poată fi folosite pentru dezmembrarea şi lichidarea ordonată în cazul falimentului, şi supravegherea mai intensă a grupurilor financiare mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici