Lipsa furnizorilor de gaze pune în pericol viitorul proiectului Nabucco

Viitorul proiectului Nabucco, promovat de Uniunea Europeană pentru reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia, este în pericol, întrucât discuţiile între liderii turci şi turkmeni pentru asigurarea livrărilor de gaze către Turcia au eşuat, potrivit unei publicaţii turceşti citate de RIA Novosti.

10 afișări
Imaginea articolului Lipsa furnizorilor de gaze pune în pericol viitorul proiectului Nabucco

Lipsa furnizorilor de gaze pune în pericol viitorul proiectului Nabucco - presa turcă (Imagine: Mediafax Foto)

Cotidianul Cumhuriyet a relatat, marţi, că liderii turci nu au reuşit să ajungă la un acord cu preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, pentru furnizarea de gaze turkmene către Turcia, pentru alimentarea conductei Nabucco.

În lipsa sprijinului Turkmenistanului, producător important de gaze naturale din Asia Centrală, proiectul Nabucoo este nerealist, a comentat publicaţia.

Rusia, Turkmenistanul şi Kazahstanul au încheiat un acord, în decembrie 2007, pentru ca livrările de gaze din zona caspică să aibă loc prin intermediul Rusiei. În plus, autorităţile de la Moscova au încheiat în acest an acorduri cu Bulgaria şi Serbia privind participarea acestor state la proiectul de construcţie a gazoductului South Stream, care va transporta gaze din Asia Centrală către Europa.

Gazoductul Nabucco, care urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică spre Austria, va avea o lungime totală de circa 3.300 de kilometri şi reprezintă un element central al planurilor UE de reducere a dependenţei Europei faţă de importurile de gaze din Rusia.

Proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco, în valoare de cinci miliarde euro, este condus de un consorţiu format din şase companii: RWE (Germania), OMV(Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia). Fiecare partener din consorţiul Nabucco va deţine o participaţie de 16,67% din compania care va administra gazoductul, Nabucco Gas Pipeline International.

Lucrările de construcţie ar putea începe în anul 2010, iar gazoductul va deveni operaţional până în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici