Lira turcească a coborât la un minim istoric după ce partidul AKP a pierdut majoritatea

Lira turcească s-a depreciat luni cu până la 5,2%, la un minim istoric, iar principalul indice al bursei din Istanbul a coborât cu peste 8%, după ce partidul de guvernământ AKP a pierdut majoritatea în urma alegerilor, pentru prima oară în ultimii 13 ani.

162 afișări
Imaginea articolului Lira turcească a coborât la un minim istoric după ce partidul AKP a pierdut majoritatea

Lira turcească a coborât la un minim istoric după ce partidul AKP a pierdut majoritatea (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Alegătorii turci au pus capăt majorităţii absolute de care dispunea AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare) de 13 ani, ţara părând să intre în era coaliţiilor. Islamo-conservatorii au pierdut nouă puncte şi 68 de fotolii în raport cu ultimele alegeri. AKP a obţinut 40,9% din voturi şi 258 de locuri în Parlament. Pentru a forma singur Guvernul, AKP avea nevoie de 276 de locuri în Parlament, relatează Bloomberg.

AKP este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, dreapta), care au obţinut 25%, respectiv 16,5% din voturi, adică 131, respectiv 82 de mandate.

Cel mai mare câştigător al acestui scrutin rămâne partidul kurd HDP ((Partidul Democratic al Poporului), care a câştigat 13 la sută din voturi. Dacă partidele nu vor putea forma un Guvern în următoarele 45 de zile, atunci ar putea fi organizate noi alegeri.

Un alt rezultat important al alegerilor este acela că cetăţenii au rezistat apelului şefului statului, care dorea să modifice Constituţia ţării pentru instituirea unui regim prezidenţial. Pentru aceasta, AKP ar fi avut nevoie de o majoritate de două treimi, dar partidul nu mai dispune de majoritatea absolută.

"Scăderea activelor turce atrage atenţia. Rezultatul alegerilor a eliminat unul dintre cele mai temute scenarii, instituirea unui regim prezidenţial, dar nu elimină riscul organizării de alegeri anticipate. Nimeni nu poate exclude o intervenţie a băncii centrale şi o posibilă creştere a dobânzilor, dacă această tendinţă va continua", a declarat Gulsen Ayaz, director la compania Deniz Yatirim în Istanbul.

Lira a scăzut cel mai mult din octombrie 2008, la 2,8096 unităţi pentru un dolar. Indicele Borsa Istanbul 100 a scăzut cu 8,2%, la deschiderea tranzacţiilor.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani a urcat cu 0,55 puncte procentuale, la 9,87%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2014, comparat cu nivelul de închidere.

Toate cele trei mari partide de opoziţie au respins ideea unei coaliţii cu AKP, astfel că formarea unui guvern de coaliţie este incertă.

Lira s-a depreciat în acest an cu peste 15% în raport cu dolarul, cel mai mult între 24 de monede emergente analizate de Bloomberg.

Creşterea economică, care a înregistrat o medie de 5% sub guvernarea AKP, a încetinit la jumătate din acest nivel în 2014, pentru 2015 fiind anticipat un avans al PIB de 3,2%. Şomajul este aproape de un maxim al ultimilor şase ani, iar inflaţia este peste ţinta băncii centrale, din 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici