Conferinţa "Mediafax Talks about Energy" - ediţia a XI-a: PRINCIPALELE DECLARAŢII

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, directorul general al Bursei de Valori, Ludwik Sobolewski, au participat, vineri, alături de importanţi jucători pe piaţa energiei, la conferinţa "Mediafax Talks about Energy" - ediţia a XI-a.

825 afișări

Principalele declaraţii:

UPDATE: Electrica a anunţat vineri Bursa de la Londra despre intenţia de listare

Compania Electrica SA, controlată de stat, a lansat în dimineaţa zilei de vineri, la Bursa din Londra, intenţia de a se lista, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în conferinţa "Mediafax talks about Energy".

"Electrica ar putea fi cea mai mare listare pe piaţa de capital românească. Este o companie cu performanţă şi perspective financiare foarte bune, are o marjă de profit comparabilă cu a celorlalţi distribuitori. Este un business sigur, garantat, poate fi o investiţie foarte bună care se face într-un anume context regional. Sper că va fi un success", a spus Nicolescu.

UPDATE România ar putea produce în 2019 mai multă energie şi gaze decât consumă

România are posibilitatea ca în a doua jumătate a anului 2019 să producă mai multă energie şi gaze decât consumă, intrând astfel în rândul primelor trei ţări europene din acest punct de vedere, a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Avem potenţial real ca în a doua jumătate a lui 2019 România să producă mai multă energie şi gaze decât să consume, presupunând că nivelul consumului de gaz va rămâne la fel. Avem şansa să intrăm, probabil alături de Danemarca, în rândul ţărilor europene care produc mai multă energie decât consumă", a spus Nicolescu la conferinţa "Mediafax Talks about Energy".

UPDATE: Petrom, Exxon şi Transgaz au semnat un acord pentru transportul gazelor din Marea Neagră

Companiile OMV Petrom, Exxon şi Transgaz Mediaş au semnat săptămâna trecută un acord prin care gazele care vor fi produse în Marea Neagră vor fi preluate în sistemul naţional de transport al gazelor.

"Statul nu are niciun fel de obligaţie în acest acord. Este un lucru de normalitate ca gazul produs în Marea Neagră să intre în sistemul românesc de transport al gazului, la fel cum Transgaz este normal să fie pregătit pentru acel moment. Acordul este confidenţial", a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în conferinţa "Mediafax talks about Energy".

UPDATE Nicolescu - Nu se mai impune creşterea preţului la gaze

Creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune, a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la "MEDIAFAX talks about Energy".

"Nu se mai impune o creştere suplimentară a preţului gazelor pentru că deja avem preţuri apropiate de cele din ţările din regiune, iar rolul alinierii preţurilor nu este să avem preţuri mari, ci convergente. Convergenţa este atinsă", a afirmat ministrul.

UPDATE Nicolescu: Statul va începe să joace un rol mai activ în companiile unde este acţionar minoritar

Statul va începe, în următoarele luni, să joace un rol mai activ şi în companiile în care este acţionar minoritar, la fel cum face Fondul Proprietatea (FP), a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, la "MEDIAFAX talks about Energy".

Cele mai importante participaţii minoritare deţinute de stat sunt la companii din sectorul energetic precum Petrom, Rompetrol, Electrica, Enel, E.ON şi GDF Suez.

UPDATE Borza, avocat - Producătorii de energie nu vor putea suporta taxa pe stâlp

Producătorii de energie nu vor putea suporta taxa pe stâlp, care este "nesustenabilă şi împovărătoare", a declarat avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, care administrează Hidroelectrica în perioada insolvenţei.

"Taxa pe stâlp nu este sustenabilă şi este împovărătoare, erodează profitabilitatea Hidroelectrica. Performanţa financiată din 2013 nu se poate repeta în 2014. Taxa pe stâlp este aberantă din perspectiva incidenţei asupra unor construcţii, de exemplu tunele săpate în inima muntelui sau a unor utilaje instalate pe fundul lacurilor de acumulare. (...) Şi taxa pe apa uzinată este apocaliptică, parcă ar fi sfinţită din râul Iordan", a spus Borza în conferinţa "MEDIAFAX Talks about Energy".

UPDATE Transelectrica - Integrarea energiei regenerabile în sistemul energetic naţional este o provocare

Integrarea energiei regenerabile în sistemul energetic naţional este o provocare pentru întreg sistemul, nu doar pentru operatorul acestuia Transelectrica (TEL), a declarat vineri Carmen Neagu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al companiei.

"Avem problema integrării în sistem a energiilor regenerabile. S-au dezvoltat foarte mult în timp foarte scurt. Ne-am atins angajamentele luate de CE faţă de anul 2020. Este o provocare pentru tot sistemul energetic, nu doar pentru Transelectrica", a spus Neagu în conferinţa "MEDIAFAX Talks about Energy".

UPDATE: ANRE - Taxa pe stâlp se va regăsi în facturile de electricitate, care ar putea creşte cu 1-2%

Taxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea astfel să crească cu 1-2%, a declarat vineri preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, în conferinţa "MEDIAFAX Talks about Energy".

"Legislaţia spune că orice cost se regăseşte preţul final", a afirmat Havrileţ.

UPDATE Gazele se scumpesc cu 2% în iulie şi 3% în octombrie. Dacă importul scade, majorările se înjumătăţesc

Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va detemina o scumpire cu 2% la 1 iulie şi cu 3% la 1 octombrie, dar, dacă importurile de gaze ruseşti vor fi mai mici, aceste majorări s-ar putea înjumătăţi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

"Creşterile de preţ pot fi la jumătate, depinde câte gaze vom importa", a afirmat Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) în conferinţa "MEDIAFAX Talks about Energy".

UPDATE Bodea, Adrem Invest: Strategia energetică trebuie să se axeze pe creşterea eficienţei şi investiţii

Strategia energetică ar trebui să se axeze pe creşterea eficienţei energetice şi pe susţinerea în continuare a investiţiilor în acest sector, consideră vicepreşedintele companiei Adrem Invest, Corneliu Bodea.

"Eficienţa energetică trebuie stimulată la consumatori pentru că acesta este punctul de plecare în creşterea eficienţei energetice", a afirmat Bodea în conferinţa "MEDIAFAX Talks about Energy".

UPDATE Neagu, Transelectrica - Sistemul energetic "a fost violat pe toate părţile" în ultimii 20 de ani

Sistemul energetic românesc "a fost violat pe toate părţile" în ultimii 20 de ani, dar este încă în funcţiune, a afirmat Carmen Neagu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la conferinţa "Mediafax Talks about Energy".

"Deschiderea pieţei şi interconectarea (pieţei energetice cu statele vecine - n.r.) se vor face. Au fost specialişti care au construit un sistem energetic care, îmi permit să spun, deşi a fost violat pe toate părţile în ultimii 20 de ani, încă este în funcţiune şi România până astăzi nu a experimentat un black-out (pană de curent), ba a ajutat ţările vecine în situaţii dificile. Ar fi bine să asigurăm energie din capacităţi energetice româneşti", a spus Neagu.


Evenimentul a fost organizat de Agenţia de presă Mediafax şi are loc la hotelul Howard Johnson, sala Platinum. Alături de ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nocolescu au fost prezenţi ca lectori: Corneliu Bodea – Vicepreşedinte Adrem Invest/Vicepreşedinte Centrul Român al Energiei (CRE); Carmen Neagu – Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica; Remus Borza - Euro Insol, administrator judiciar Hidroelectrica, Silvia Vlăsceanu – directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) şi Valentin Mircea – expert în concurenţă, senior partner Mircea&Asociaţii.

La conferinţă au fost supuse dezbaterii ca teme: principiile noii Strategii Energetice a României 2014-2035; mixul energetic al României în prezent şi perspective de viitor; independenţa energetică – obiectiv realizabil sau nu în următorii ani; importul şi exportul de energie: alternative la sursele convenţionale de energie – energia regenerabilă, eoliană şi solară şi viitorul gazelor de şist în România; modul în care modificarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă afectează investiţiile şi marile companii şi posibile facilităţi alternative, piaţa gazelor naturale.

Alte teme care au fost discutate în cadrul conferinţei sunt investiţiile în energie şi data lansării fondului bazat pe participaţiile minoritare ale statului, propuneri de îmbunătăţire a legii 123/2012 privind evergia electrică şi gazele naturale, taxa de stâlp şi impactul estimat al acesteia asupra principalilor jucători din piaţa energetică şi asupra pieţei în general, calendarul liberalizării preţurilor la energie şi gaze naturale pentru agenţii economici şi populaţie, finanţarea investiţiilor în energie prin intermediul băncilor, Bursei şi fondurilor de investiţii, vânzarea pachetelor de acţiuni pe bursă şi privatizarea companiilor de stat, derularea procesului de privatizare a Electrica, ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă şi reluarea demersurilor pentru listarea la bursă.

Conferinţa a fost moderată de Cristian Dimitriu, director editorial Mediafax Group.

Evenimentul a reunit aproximativ 200 participanţi, dintre care reprezentanţi din rândul autorităţilor, reprezentanţi ai BVB, BRM, OPCOM, reprezentanţi ai organismelor de reglementare în domeniul energiei, gazului, petrolului şi ai pieţei energetice, directori tehnici, de achiziţii şi de strategie şi dezvoltare. Vor fi prezenţi la conferinţă reprezentanţi din cadrul primăriilor, analişti, ONG-uri, cercetători, precum şi avocaţi, consultanţi, investitori şi mass-media.

Conferinţa Mediafax Talks about Energy a fost organizată în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Româno- Germană, cu sprijinul Transelectrica şi Compania Naţională a Uraniului şi a avut ca parteneri: Petrom, Adrem Invest şi Eximtur.

Mai multe detalii puteţi găsi pe website-ul: http://www.mediafaxtalks.ro/category/energy-11

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici