Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), importurile de energie primară au urcat cu 19,3%, până la 6,6 milioane tep, în timp ce producția internă a fost de 6,9 milioane tep, cu 342.000 tep mai puțin decât anul trecut. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la importul de țiței (+143,5%) și gaze naturale (+61%).
Foto: INS
Resursele de energie electrică au crescut cu 3,4% în perioada analizată, până la 28,8 miliarde kWh. Creșterea a fost alimentată de un avans semnificativ al importurilor de energie electrică (+67%), care au ajuns la 7,8 miliarde kWh.
Pe de altă parte, producția internă de energie electrică a scăzut cu 9,5%, până la 21 miliarde kWh. Scăderi semnificative s-au înregistrat în producția hidro (-28,5%), nucleară (-1,6%) și eoliană (-14,6%). Singurul segment pe creștere a fost cel al energiei solare, cu un avans de 32%.
Consumul final de energie electrică a crescut cu 1,3%, în special pe fondul unui avans al consumului populației (+5,7%). Consumul din economie a stagnat, iar iluminatul public a scăzut cu 8,4%.
Exporturile de energie electrică au crescut cu peste 15%, până la 5,7 miliarde kWh, iar pierderile tehnologice din rețele și stații au fost mai mici cu 85 milioane kWh.
Într-un comunicat remis miercuri, BNS precizează că România ar putea înregistra al patrulea cel mai mare preț la energie electrică pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeană, depășind toate țările din Europa de Est și situându-se imediat după Germania, Danemarca și Irlanda,
Conform analizei BNS, liberalizarea prețurilor la energie de la 1 iulie , cumulată cu măsurile fiscale promovate de Guvern – creșterea TVA și înghețarea veniturilor în sectorul public – va conduce la scumpiri de până la 79% la facturile de electricitate. În acest context, consumatorii români ar urma să plătească prețuri de trei ori mai mari decât în Ungaria și de 2,5 ori mai mari decât în Bulgaria, cele mai mici prețuri din regiune.
„În absența unor măsuri eficiente de sprijin și în condițiile unei piețe dereglate, România riscă să devină statul cu una dintre cele mai ridicate poveri la plata energiei electrice din întreaga Uniune Europeană”, atrage atenția BNS.