Livrările de spaţii de birouri în Capitală au scăzut de 10 ori la şase luni. Chiriile vor creşte

Volumul spaţiilor de birouri livrate în Bucureşti în primul semestru al acestui an a scăzut de zece ori, comparativ cu perioada similară din 2010, la 12.950 metri pătraţi, potrivit unei analize DTZ Echinox, care estimează că această situaţie va duce la o creştere a chiriilor până la finele anului.

159 afișări
Imaginea articolului Livrările de spaţii de birouri în Capitală au scăzut de 10 ori la şase luni. Chiriile vor creşte

Livrările de spaţii de birouri în Capitală au scăzut de 10 ori la şase luni. Chiriile vor creşte (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

În primele şase luni ale anului trecut, volumul de spaţii de birouri livrate în Bucureşti a totalizat 125.813 metri pătraţi.

"Diminuarea stocului de birouri disponibil în Capitală este coroborată cu intensificarea activităţii de închiriere pe acest segment, ocuparea netă (net take-up) marcând o creştere de aproximativ 30%. Volumul de ocupare netă în S1 2010 a fost de 82.500 mp, în timp ce pentru acelaşi interval al anului în curs prognozăm o valoare de cel puţin 105.000 mp", potrivit DTZ.

În perioada analizată au fost livraţi 3.500 mp în Frumoasa Office Building, 7.150 mp în Phoenix Tower şi 2.300 mp în Romana Office Building.

"Luând în calcul un ritm constant al închirierilor şi livrărilor anunţate de numai 80.000 mp de birouri până la sfârşitul anului, aproximativ 60% din suprafaţa livrată în S1 2010, ne aşteptăm ca piaţa de birouri din Bucureşti să urmeze trendul deja vizibil în regiune şi să asistăm la o creştere a chiriilor, care pot depăşi 18,5-19,5 euro/mp/lună pentru locaţiile prime până la finele lui 2011 şi îşi vor continua creşterea uşoară în 2012-2013", conform estimărilor DTZ.

DTZ Echinox oferă consultanţă şi expertiză investitorilor, dezvoltatorilor, ocupanţilor din sectorul public şi privat şi consultanţilor financiari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici