Magazinele online româneşti fac 70% din vânzări în străinatate

Aproape 70% din încasările cu card bancar ale magazinelor online din România în prima jumătate din 2009 au provenit de la români aflaţi în afara graniţelor ţării.

38 afișări
Imaginea articolului Magazinele online româneşti fac 70% din vânzări în străinatate

Magazinele online româneşti fac 70% din vânzări în străinatate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Din 68,5 de milioane de euro, cât au cumulat plăţile online cu card bancar în prima jumătate a acestui an, aproximativ 47,5 de milioane de euro au fost tranzacţii efectuate din străinătate, judecând după IP-ul folosit, potrivit unei statistici interne a ePayment, compania care procesează mai bine de 90% din plăţile electronice realizate pe magazinele online româneşti achiziţionată recent de grupul Allegro deţinut de gigantul media sud-african Naspers.

În total, în perioada ianuarie-iulie a acestui an, 498.500 dintre cele aproape 1,2 de milioane de tranzacţii realizate în magazinele online din România au fost efectuate de pe calculatoare aflate în afara ţării. În medie, o plată făcută în România s-a ridicat la 30 de euro, în timp ce una realizată de români din străinătate s-a apropiat în medie de 100 de euro. "În afara graniţelor României există o piaţă cu potenţial, o categorie importantă de cumpărători interesaţi de produsele şi serviciile magazinelor online româneşti accesibilă numai prin intermediul plăţilor online", apreciază Daniel Nicolescu, directorul executiv al ePayment.

Este vorba mai exact despre români care lucrează în străinătate, dar care achită abonamente telefonie sau facturi de utilităţi în România, călătoresc frecvent din străinătate în ţară sau invers şi, nu în ultimul rând, achiziţionează obiecte cu valoare mare pentru rudele din ţară.

În urmă cu doi ani, doar 159.500 de tranzacţii cu cardul în vederea achiziţiei de bunuri servicii de pe internetul românesc proveneau din afara României, fiind vorba despre plăţi cu carduri româneşti iniţiate din alte colţuri ale lumii, conform IP-ului folosit. Valoarea totală a acestora se ridica la aproximativ 26,8 de milioane de euro, adică în medie 168 de euro per tranzacţie. Anul trecut, numărul tranzacţiilor s-a dublat, în timp ce sumele procesate au crescut cu 70% până la 46,2 de milioane de euro, aproape cât în primele şase luni ale acestui an, potrivit ePayment.

"Românii din străinătate care cumpără de pe internetul românesc sunt mai familiarizaţi cu plata online şi au mai puţine reticenţe faţă de această metode de plată", susţine Daniel Nicolescu, mai ales că există ţări europene în care plata ramburs nu este folosită aproape deloc. Acestora li se mai adaugă bineînţeles şi românii care pleacă în vacanţe sau în interes de serviciu în străinătate şi achiziţionează produse şi servicii din ţară, chiar dacă se află la mii de kilometri distanţă.

Citeşte mai multe despre cumpărăturile cu card bancar din magazinele online româneşti pe www.businessmagazin.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici