Prima pagină » Social » Evaziune fiscală masivă în vămi. Avertizori de integritate acuză corupție sistemică la Constanța, Prahova, Cluj și Bihor

Evaziune fiscală masivă în vămi. Avertizori de integritate acuză corupție sistemică la Constanța, Prahova, Cluj și Bihor

Noi acuzații privind evaziunea fiscală în vămile din România ies la iveală în urma unei scrisori deschise transmise de un grup de avertizori de integritate denumit „Grupul vameșilor care s-au săturat”.
Evaziune fiscală masivă în vămi. Avertizori de integritate acuză corupție sistemică la Constanța, Prahova, Cluj și Bihor
Andrei Rachieru
05 iul. 2025, 11:59, Social

Aceștia indică punctele vamale din Constanța, Prahova, Cluj și Bihor ca fiind „epicentru al corupției și paravan pentru rețele infracționale transfrontaliere”, susținând că prin aceste locații se pierd anual peste 5 miliarde de lei din bugetul de stat.

Potrivit avertizorilor, evaziunea fiscală în vămile din România este posibilă prin colaborarea directă dintre funcționari vamali și companii-fantomă, atât autohtone, cât și cu acționariat străin. Scrisoarea acuză explicit Vama Constanța că favorizează zeci de firme implicate în scheme de fraudare a TVA și accizei la carburanți, facilitând accesul acestora la infrastructura Oil Terminal și la informații sensibile, în schimbul unor beneficii neprecizate.

Vama Constanța, epicentrul evaziunii fiscale din România

Anchetele recente publicate de G4Media și Info Sud-Est au condus la un control de urgență al Ministerului Finanțelor în Vama Constanța, declanșat de ministrul Alexandru Nazare. Controlul este în desfășurare de aproape două săptămâni, iar rezultatele nu au fost încă făcute publice.

În scrisoarea avertizorilor se menționează practici precum „albirea” carburanților de proveniență rusească prin transbordări ilegale în porturi din Turcia și Egipt, apoi introducerea acestora în România cu documente false, validarea provenienței fiind „asigurată” de autoritățile vamale.

Rețele evazioniste în Cluj, Bihor și Prahova

O parte din motorina „albită” este redirecționată către puncte vamale din Cluj, Bihor și Prahova, de unde ajunge în depozite ilegale. În plus, sute de cisterne declarate goale, dar încărcate cu motorină din Ucraina, revin lunar în țară, evitând plata taxelor și accizelor, mai arată avertizorii.

„Vămile din România, în special cele din Constanța, Cluj, Prahova și Bihor, sunt controlate de rețele infracționale formate din angajați vamali și persoane interpuse, sprijinite de conducerea Autorității Vamale Române”, se mai precizează în document.

Corupția sistemică și „cumetriile” din sistemul vamal

Un alt aspect grav semnalat este acordarea ilegală a atestatelor pentru comercianții angro fără depozitare, permis de Regionalele Vamale, fapt ce contribuie la fenomenul de evaziune cunoscut sub denumirea de „missing trader” sau „suveică”. Astfel, banii ce ar trebui să ajungă în bugetul de stat dispar într-un sistem corupt, susțin avertizorii.

Aceștia solicită urgent digitalizarea ANAF și alinierea legislației fiscale la standardele din Spațiul Schengen, pentru a permite un control eficient și a preveni astfel de abuzuri.