Mai multe bănci mari din SUA au ascuns nivelul adevărat al riscurilor

Mai multe bănci mari din SUA, printre care Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase şi Bank of America, au ascuns nivelul adevărat al riscurilor în ultimele cinci trimestre prin diminuarea temporară a datoriei cu puţin timp înainte de a face publică situaţia, potrivit Rezervei Federale.

59 afișări
Imaginea articolului Mai multe bănci mari din SUA au ascuns nivelul adevărat al riscurilor

Mai multe bănci mari din SUA au ascuns nivelul adevărat al riscurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un grup de 18 bănci, incluzând Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, J.P. Morgan Chase, Bank of America şi Citigroup, au minimalizat nivel datoriilor utilizate pentru finanţarea tranzacţiilor cu titluri securizate prin diminuarea lor în medie cu 42% la sfârşitul fiecăruia din ultimele cinci trimestre, potrivit datelor Rezervei Federale din New York, preluate de Wall Street Journal.

Datoriile erau apoi majorate în trimestrul următor. Această practică este legală, notează publicaţia.

Împrumuturile excesive acumulate de bănci reprezintă unul dintre elementele principale care au stat la baza apariţiei crizei financiare. Criza a dus în 2008 la colapsul mai multor instituţii de credit, printre care Bear Stearns şi Lehman Brothers. De atunci, băncile ezită să prezinte niveluri ridicate ale datoriilor şi riscurilor, pentru a nu diminua încrederea investitorilor, situaţie care ar afecta ratingurile de credit şi evoluţia acţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici