Mai multe porturi fluviale au fost trecute de Guvern în administrarea autorităţilor locale

Mai multe porturi fluviale vor fi trecute în administrarea autorităţilor locale, iar veniturile obţinute din utilizarea infrastructurii de transport naval vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, funcţionare, întreţinere şi reparaţie a acesteia, a decis Guvernul.

64 afișări
Imaginea articolului Mai multe porturi fluviale au fost trecute de Guvern în administrarea autorităţilor locale

Premierul Emil Boc (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului, la solicitarea autorităţilor locale, prin aprobarea unui memorandum iniţiat de Ministerul Transporturilor.

Potrivit Executivului, porturile Şviniţa, Tişoviţa, Dubova, Gruia, Cetate, Bechet şi terenul portuar în suprafaţă de 14.588 metri pătraţi din portul Olteniţa vor fi trecute în administrarea autorităţilor publice locale.

Memorandumul prevede ca toate veniturile obţinute din utilizarea infrastructurii de transport naval să fie folosite pentru a acoperi cheltuielile de dezvoltare, funcţionare, întreţinere şi reparaţie a infrastructurii respective. În cazul în care veniturile nu sunt suficiente, autorităţile locale sunt obligate să asigure acoperirea acestor cheltuieli din bugetele proprii.

Investiţiile, precum şi lucrările de modificare şi modernizare a infrastructurii de transport naval existente se aprobă de către consiliile unităţilor administrativ-teritoriale, cu avizul Ministerului Transporturilor. De asemenea, autorităţile au nevoie de avizul ministerului şi în cazul în care doresc schimbarea totală ori parţială a destinaţiei infrastructurii.

Ministerul de resort are dreptul de a controla administraţia în ceea ce priveşte modul de administrare şi de utilizare a infrastructurii de transport naval.

Guvernul precizează că aceste demers se înscrie în strategia privind descentralizarea administraţiei publice, oferind autorităţilor locale posibilitatea să gestioneze o resursă extrem de valoroasă pentru dezvoltarea turistică şi comercială a respectivelor localităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici