Mai multe puteri economice vor să renunţe la folosirea dolarului în tranzacţiile cu petrol

China, Rusia, Japonia, Franţa şi statele din zona Golfului Persic vor să renunţe la folosirea dolarului în tranzacţiile cu petrol, folosind, în schimb, un coş de valute în care sunt incluse euro, yenul japonez, yuanul chinezesc, aur şi o monedă unică pentru ţările arabe, potrivit The Independent.

19 afișări
Imaginea articolului Mai multe puteri economice vor să renunţe la folosirea dolarului în tranzacţiile cu petrol

Mai multe puteri economice vor să renunţe la folosirea dolarului în tranzacţiile cu petrol (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

De moneda unică se vor folosi statele arabe membre ale Consiliului de Cooperare din Golf, printre care Arabia Saudită, Kuwait şi Qatar.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din Rusia, China, Japonia şi Brazilia s-au întâlnit deja în secret, de mai multe ori, pentru a pune la punct planul de renunţare la dolar în tranzacţiile cu petrol, notează publicaţia britanică, care susţine că informaţiile au fost confirmate de surse bancare din Hong Kong şi statele arabe.

Aceste planuri, cunoscute de autorităţile SUA, ar putea fi o explicaţie pentru creşterea bruscă a preţului aurului.

China pare să fie cel mai entuziast stat în raport cu schema de renunţare la dolar, având în vedere volumul uriaş al comerţului cu Orientul Mijlociu şi faptul că importă 60% din necesarul de petrol în principal din statele arabe şi Rusia.

Potrivit unor surse apropiate băncii centrale din Emiratele Arabe Unite, citate de Reuters, statele din Golf vor continua să utilizeze dolarul pentru tranzacţiile cu petrol deoarece trecerea la o altă monedă este "prea dificilă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici