Mai mulţi ambasadori cer creşterea contribuţiei pentru pensii private la 2,5%

Cinci diplomaţi ai ţărilor care domină piaţa pensiilor private, cu o cotă de peste 80%, îi solicită premierului Boc să revină asupra deciziei de plafonare a contribuţiei la 2% în 2009, arătând că actuala cotă va afecta pe termen lung sumele pe care le vor încasa viitorii pensionari.

20 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi ambasadori cer creşterea contribuţiei pentru pensii private la 2,5%

Mai mulţi ambasadori cer creşterea contribuţiei pentru pensii private la 2,5% (Imagine: Mediafax Foto)

Semnatarii scrisorii sunt ambasadorul Olandei, Jaap Werner, ambasadorul Germaniei, Roland Lohkamp, ambasadorul Italiei, Mario Cospito, ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, şi însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii, Jeri Guthrie-Corn.

Prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat s-a stabilit că nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii va creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016. Fondurile de pensii trebuie să încaseze contribuţia majorată cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5%, în luna martie, calculată conform salariilor aferente lunii ianuarie, potrivit actului normativ.

În schimb, proiectul de buget pentru 2009, aprobat de Guvern şi aflat în dezbatere parlamentară, prevede menţinerea la 2% din venitul brut a contribuţiei fiecărui angajat la fondurile de pensii administrate privat.

"În timp ce înţelegem că aceasta se intenţionează a fi o măsură bugetară luată în condiţii economice dificile, suntem îngrijoraţi în legătură cu posibilele consecinţe negative ale acestei măsuri pentru firmele participante, contributorii privaţi şi pentru viitorul întregului sistemul de pensii", se spune în scrisoare.

Semnatarii documentului afirmă că acesată schimbare a legii, chiar şi temporar, va crea un precedent nedorit, va afecta randamentul pe termen lung al celor 4,6 milioane de contributori la acest sistem de pensi şi va afecta interesele companiilor prezente pe această piaţă.

"Întrucât sistemul de fonduri de pensii private constituie o investiţie pe termen lung, importantă pentru toţi participanţii, stabilitatea şi predictibilitatea sunt esenţiale pentru construirea încrederii în sistem şi pentru a se asigura că rămâne viabil în viitor. Îngheţarea propusă a contribuţiilor va diminua randamentul pe termen lung al celor 4,6 milioane de deţinători de conturi individuale şi va afecta firmele participante, care au investit peste 500 de milioane de euro în acest sector", se menţionează în scrisoare.

De asemenea, îngheţarea contribuţiei la 2% va crea incertitudine într-un moment în care atragerea şi păstrarea investitorilor este "crucială" pentru cadrul legislativ şi mediul de afaceri din România, se mai arată în document.

Scrisoarea a fost transmisă şi ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintelui Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, Ion Ariton, şi preşedintelui Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan.

Cei cinci diplomaţi recomandă premierului Boc să ia în considerare alternativele propuse de asociaţia firmelor participante la sectorul pensiilor private (APAPR) şi, dacă va fi util, să discute cu reprezentanţii asociaţiei sau firmelor de profil.

Pe piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) activează 20 de companii, cu acţionari din Olanda (ING, Eureko, Aegon), Marea Britanie (Aviva), Statele Unite ale Americii (AIG), Italia (Generali), Germania (Allianz), Austria (BCR, prin Erste, Asirom, prin VIG, Raiffeisen), Slovenia (KD, PRVA), Franţa (BRD), Grecia (Bancpost) sau Ungaria (OTP).

Citeşte şi:

Contribuţia angajatului la pensiile private obligatorii va rămâne la 2% din venit, în acest an

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici