Majoritatea românilor vor ca beneficiarii legii dării în plată să fie doar cei cu o singură casă

Mai mult de trei sferturi dintre români (77%) spun că de o eventuală lege a dării în plată ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti şi nu cei care pot plăti dar nu mai vor, se arată în sondajul "Opinia românilor despre Legea dării în plată" realizat de IRSOP Market Research & Consulting.

2330 afișări
Imaginea articolului Majoritatea românilor vor ca beneficiarii legii dării în plată să fie doar cei cu o singură casă

Majoritatea românilor vor ca beneficiarii legii dării în plată să fie doar cei cu o singură casă (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Sondajul a fost realizat pentru Asociaţia Română a Băncilor în perioada 28 martie -1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/- 3%.

"Comunitatea bancară din România reiterează că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Avantajul major al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice faţă de legea privind darea în plată este că după insolvenţă debitorul persoană fizică de bună credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie/ terenului", se arată în comunicatul remis marţi de ARB.

Majoritatea participanţilor la sondajul IRSOP s-a declarat împotriva ideii ca beneficiarii legii să fie cei care şi-au cumpărat mai multe case/ terenuri şi au dificultăţi, fiind indicaţi ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%).

În plus, 89% consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit şi se află în dificultate financiară.

Aproximativ 94% dintre români optează pentru negocierea unei soluţii în bună înţelegere cu banca şi păstrarea locuinţei, în situaţia în care au dificultăţi financiare la plata creditului, în timp ce 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desfiinţarea unui contract semnat cu banca şi renunţarea la casă (Legeaprivind darea în plată), se arată în sondajul "Opinia românilor despre Legea dării
în plată".

Studiul "Opinia românilor despre Legea dării în plată" s-a realizat la nivel naţional pe un eşantion de 1.016 de respondenţi. Persoanele intervievate au fost selecţionate în 433 localităţi urbane şi rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafaţă a ţării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici