Managerii estimează creştere în toate sectoarele de activitate în perioada aprilie-iunie

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada aprilie-iunie o creştere a activităţii în toate sectoarele, respectiv industrie, construcţii, comerţ şi servicii, o relativă stabilitate sau o creştere uşoară a numărului de angajaţi şi o majorare moderată a preţurilor.

34 afișări
Imaginea articolului Managerii estimează creştere în toate sectoarele de activitate în perioada aprilie-iunie

Managerii estimează creştere în toate sectoarele de activitate în perioada aprilie-iunie (Imagine: Shutterstock)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +17%), se arată într-un sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare (-5% la întreprinderile mici, cu 1-49 salariaţi). În unele activităţi se va înregistra însă o scădere accentuată, respectiv în metalurgie (sold conjunctural -25%), fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural -18%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (solduri conjuncturale -13%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Activitatea de construcţii va consemna, în următoarele trei luni, o majorare a volumului producţiei (sold conjunctural +22%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +14%). Managerii estimează un avans uşor şi al numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mari, cu 249 - 500 salariaţi.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, acestea vor urca moderat în aprilie-iunie (sold conjunctural +15%).

Pentru comerţul cu amănuntul managerii au estimat în luna aprilie 2011 un avans uşor al activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +15%). Astfel, atât volumul total al vânzărilor de mărfuri, cât şi volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra creşteri.

La nivelul personalului, angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +2%). În acelaşi timp, preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra majorări în următoarea perioadă (sold conjunctural +37%).

Conform estimărilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +7%), numărul de salariaţi va fi relativ stabil (sold conjunctural +2%), iar preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +12%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici