Managerii se aşteaptă, în trimestrul doi, la creşteri în construcţii, retail şi servicii

Managerii societăţilor comerciale, intervievaţi de Institutul Naţional de Statistică, sunt de părere că activităţile din industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi sectorul de servicii vor înregistra creşteri, în intervalul aprilie-iunie, în raport cu cele trei luni anterioare.

14 afișări
Imaginea articolului Managerii se aşteaptă, în trimestrul doi, la creşteri în construcţii, retail şi servicii

Managerii se aşteaptă, în trimestrul doi, la creşteri în construcţii, retail şi servicii (Imagine: Mediafax Foto)

În ceea ce priveşte industria prelucrătoare, estimările din luna aprilie evidenţiază menţinerea unei tendinţe pozitive pentru al doilea trimestru atât pentru volumul producţiei din industria prelucrătoare (sold conjunctural +23%), cât şi pentru stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural +19%), se arată într-un comunicat al INS.

Pentru exportul de produse finite managerii estimează un trend uşor pozitiv (sold conjunctural +8%). De asemenea, repondenţii apreciază şi o uşoară tendinţă de creştere a competitivităţii produselor româneşti pe piaţa Uniunii Europene (sold conjunctural +7%).

Pe total industrie prelucrătoare, numărul de salariaţi va avea o tendinţă de stabilitate, potrivit a 83% din opiniile exprimate.

Preţurile produselor industriale vor înregistra o creştere (sold conjunctural +25%), de o intensitate mai mică faţă de estimarea din luna anterioară (sold conjunctural +31%).

Pe segmentul construcţiilor, în următoarele trei luni, va fi înregistrată o tendinţă ascendentă a volumului producţiei (sold conjunctural +49%), corelată cu cea a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +45%).

Referitor la numărul de salariaţi, managerii preconizează, de asemenea, o tendinţă de creştere, atât pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +31%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Creşterea preţurilor lucrărilor de construcţii va fi în perioada următoare la fel cu cea prognozată în luna precedentă (sold conjunctural +49%).

Pentru comerţul cu amănuntul, managerii societăţilor comerciale estimează pentru următoarele trei luni ale anului o majorare a vânzărilor de mărfuri, pe total activitate (sold conjunctural +39%).

Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural +42%).

Comenzile de mărfuri adresate furnizorilor vor avea o evoluţie pozitivă, conform soldului conjunctural de +27%.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest sector (+9% sold conjunctural), iar preţurile de vânzare cu amănuntul se vor majora (sold conjunctural +44%).

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună atât pe total activitate (sold conjunctural +17%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Pe primul loc în aprecierea creşterii cererii de servicii se situează întreprinderile foarte mari (500 de salariaţi şi peste) la care soldul conjunctural înregistrat este de +23%, urmate de întreprinderile mijlocii (50-249 de salariaţi), cu un sold conjunctural de +21% şi întreprinderile mici (1-49 de salariaţi), sold conjunctural de +11%.

Conform estimărilor din luna aprilie, cererea de servicii îşi va menţine, pentru următoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +28%).

În sectorul de servicii, managerii estimează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Soldul conjuctural reprezintă diferenţa dintre opiniile pozitive şi cele negative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici