Marile bănci din lume ar putea necesita capital suplimentar de 556 miliarde dolari pentru a respecta prevederile Basel III

Cele mai mari 29 de bănci din lume ar putea avea nevoie de 556 de miliarde dolari pentru a respecta noile reguli, mai stricte, privind nivelul capitalului, ceea ce le va reduce profitul cu 20%, le va obliga să micşoreze beneficiile investitorilor şi să mărească tarifele clienţilor.

80 afișări
Imaginea articolului Marile bănci din lume ar putea necesita capital suplimentar de 556 miliarde dolari pentru a respecta prevederile Basel III

Fitch: Cele mai mari 29 de bănci din lume ar putea necesita capital suplimentar de 556 mld. dolari (Imagine:Mediafax Foto)

Agenţia de evaluare financiară Fitch a analizat 29 de bănci considerate de liderii G20 de importanţă sistemică la nivel mondial, acestea fiind obligate să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului la 9,5% până la începutul lui 2019.

Dintre aceste bănci, 17 sunt din Europa, 8 din Statele Unite şi 4 din Asia, iar între ele se află Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Chase şi UBS.

Fitch arată că cele 29 de bănci reunesc active de 47.000 de miliarde de dolari şi ar putea avea nevoie de capital suplimentar în valoare de 566 miliarde de dolari pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului de aproximativ 10%, în conformitate cu prevederile Basel III, care urmează să fie aplicate treptat din ianuarie, transmite Reuters.

"Băncile vor aplica probabil un mix de strategii pentru a rezolva deficitul de capital, inclusiv păstrarea unei părţi din profit, emisiuni de acţiuni şi reducerea activelor ponderate în funcţie de risc", consideră Fitch.

Rentabilitatea capitalurilor proprii, un indicator major al profitabilităţii, ar putea scădea de la o medie de 11% în ultimii ani la circa 8%-9%, ca urmare a noilor reguli de capital.

Agenţia de rating consideră că băncile ar putea căuta activităţi mai riscante pentru a creştere rentabilitea capitalurilor proprii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici