Martin Harris: Este foarte important că România continuă să urmeze programul cu FMI

Ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, a declarat, luni, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că este foarte important faptul că România continuă să urmeze programul cu FMI şi că există o negociere de succes cu Fondul pentru începerea unui program nou.

38 afișări
Imaginea articolului Martin Harris: Este foarte important că România continuă să urmeze programul cu FMI

Martin Harris: Este foarte important că România continuă să urmeze programul cu FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că este foarte important că România continuă să urmeze programul cu FMI şi pentru mine este foarte bine că este o negociere de succes cu FMI pentru un program nou", a spus Martin Harris, întrebat care este în opinia sa mesajul pe care l-a transmis preşedintele prin anunţul făcut duminică potrivit căruia România nu mai are nevoie să acceseze ultima tranşă de un miliard de euro de la FMI.

Ambasadorul a apreciat că mai importantă decât banii este reforma şi că acesta a fost sensul declaraţiei preşedintelui.

"Eu cred că cel mai important nu este banul, ci reforma şi pentru mine acesta este sensul comentariului preşedintelui", a spus Harris.

Ambasadorul britanic, Martin Harris, a făcut aceste declaraţii cu ocazia participării sale la deschiderea şedinţei Bursei de Valori Bucureşti. El a apreciat că prezenţa sa la eveniment este o recunoaştere a activităţii BVB în mod special în urma listării Fondului Proprietatea. El a spus că este nerăbdător să discute despre dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti şi despre dezvoltarea relaţiilor acesteia cu Bursa de la Londra în viitor.

Ambasadorul a semnat în cartea de onoare a Bursei, scriind următorul mesaj: "Felicitări pentru BVB şi cu mari speranţe pentru viitor". Harris a mai spus, în mesajul său, că schimburile comerciale româno-britanice s-au cifrat în 2010 la suma de 2,5 miliarde de euro, în creştere cu 30% faţă de 2009.

De asemenea, Martin Harris a declarat că există doi factori prin care pot fi atraşi mai bine investitorii străini în România, respectiv sporirea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi crearea unui climat mai convenabil prin îndeplinirea condiţionalităţilor MCV.

"Eu sper că guvernul poate să accelereze în viitor absorbţia fondurilor europene", a mai spus Harris.

"Cred că trebuie un climat mai convenabil pentru investitorii străini şi pentru a realiza acest lucru trebuie urmat Mecanismul de Cooperare şi Verificare în ceea ce priveşte lupta cu corupţia şi reforma în sistemul de justiţie", a mai declarat Harris.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, de un miliard de euro, dată fiind evoluţia economică, precizând că va fi trasă doar tranşa de la UE.

Şeful statului a mai anunţat că noul acord cu FMI va fi pe doi ani şi nu va implica finanţare, fiind de tip preventiv, de precauţie, şeful statului menţionând că Fondul şi UE vor ţine la dispoziţia României banii.

Preşedintele a precizat, totodată, că noul acord cu FMI, BM şi CE, care va fi adoptat în martie şi va intra în vigoare în aprilie, va fi de cinci milarde de euro, 3,6 miliarde urmând să provină de la Fond, iar 1,4 miliarde, de la Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici