Maşinile cu energie solară, pe cale să revoluţioneze piaţa auto. Cât costă şi când vor apărea pe străzi

Maşinile solare, alimentate cu panouri fotovoltaice, reprezintă o soluţie promiţătoare pentru un viitor de transport mai ecologic, oferind o perspectivă interesantă pentru mobilitatea durabilă, reducând dependenţa de combustibilii fosili şi emisiile nocive.

2654 afișări
Imaginea articolului Maşinile cu energie solară, pe cale să revoluţioneze piaţa auto. Cât costă şi când vor apărea pe străzi

Lightyear One este un sedan de lux care promite o autonomie de 725 km datorită panourilor fotovoltaice integrate

Una dintre cele mai importante provocări ale viitorului este de a face transportul mai ecologic şi mai puţin dependent de combustibilii fosili. O soluţie posibilă este exploatarea energiei solare pentru alimentarea maşinilor, tehnologie care trezeşte din ce în ce mai mult interes.

Cu toate acestea, maşinile cu panouri solare sunt încă o raritate absolută pe piaţă şi sunt în mare parte prototipuri sau modele foarte scumpe. Fie start-up-uri care durează adesea câţiva ani.

Dintre maşinile „adevărate” se remarcă Lightyear One, un sedan de lux care promite o autonomie de 725 km datorită panourilor fotovoltaice integrate în caroserie.

Pregătiţi 40.000 de euro pentru o maşină

Cea mai ieftină versiune a sa, Lightyear Two, ar trebui să coste în jur de 40.000 de euro şi ar putea fi lansată între 2024 şi 2025 şi în Europa.

Un alt exemplu este Solar City Car, un mic cvadriciclu proiectat de un startup olandez, care are pe acoperiş un panou solar care îi permite să parcurgă 20 de km pe zi.

Funcţionarea unei maşini solare se bazează pe utilizarea unui panou solar, care captează energia soarelui şi o transformă în electricitate. Acesta este apoi trimis la un controler, care îl reglează şi îl stochează în baterie. Bateria alimentează motorul electric al maşinii, ceea ce o face să se mişte ca orice altă maşină electrică.

Cu toate acestea, maşina solară are avantajul că poate reîncărca bateria în orice moment, sau aproape, indiferent dacă este în mişcare sau parcată. Acest lucru, teoretic, ar trebui să îi permită să aibă o autonomie mai mare şi să nu depindă de infrastructura de încărcare.

În plus, energia solară este gratuită şi nu produce emisii nocive pentru mediu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici