Mediafax Talks about Auto Industry: Tot mai puţine persoane fizice cumpără maşini. Doar companiile mari au bani de înnoirea flotei

Ponderea persoanelor fizice care cumpără maşini este în scădere dramatică, ajungând la 31% în primele cinci luni, de la 45% anul trecut, principalii cumpărători fiind corporaţiile internaţionale care au bani să-şi înnoiască parcul auto, a declarat Brent Valmar, vicepreşedinte APIA.

602 afișări
Imaginea articolului Mediafax Talks about Auto Industry: Tot mai puţine persoane fizice cumpără maşini. Doar companiile mari au bani de înnoirea flotei

Brent Valmar (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Există o alunecare puternică spre zona de clienţi de flotă. Clientul principal a devenit o corporaţie, internaţională de cele mai multe ori, care încă mai are o afacere care să-i permită schimbarea parcului auto şi are şi resurse financiare. Persoanele fizice nu prea mai există, şi se vede şi din faptul că există tichete (pentru programul Rabla, n.r.) neutilizate. De aceea, programul trebuie suplimentat cât mai repede pentru ca să fie cât mai accesibil pentru clienţi", a spus Valmar, la conferinţa Mediafax Talks about Auto Industry.

Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autovehicule (APIA), anul trecut 55% dintre maşini au fost achiziţionate de companii, iar 45% de persoane fizice.

Calculele APIA arată că un român care obţine un venit brut de 446 euro pe lună trebuie să lucreze 23 de luni pentru a achiziţiona o maşină de 10.000 de euro şi 343 de litri de benzină lunar.

"România este la coada clasamentului şi dacă ne uităm la aceşti indicatori. În Austria cu un salariu lunar poţi cumpăra 2.600 de litri de benzină şi trebuie să lucrezi trei luni pentru a putea să cumperi o maşină de 10.000 de euro", a adăugat Valmar.

În urma României după aceste criterii se numără Bulgaria, Albania şi Ucraina.

Piaţa auto s-a redus în primele cinci luni cu 12,1%, la 34.467 unităţi, vânzările de autoturisme având un ritm de scădere apropiat (11,9%), la 28.979 unităţi. Livrările de vehicule comerciale au scăzut cu 13,2%, la 5.158 unităţi, iar cele de autobuze cu 8,3%, la 330 unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici