MEF a respins joi oferta băncilor pentru obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) nu a acceptat, joi, randamentele cerute pentru obligaţiunile cu scadenţa la cinci ani, deşi oferta băncilor la licitaţie a totalizat 553 milioane lei, peste valoarea programată, de 400 milioane lei.

12 afișări
Imaginea articolului MEF a respins joi oferta băncilor pentru obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani

MEF a respins joi oferta băncilor pentru obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani (Imagine: Mediafax Foto)

"Suma cu care au venit băncile şi societăţile de asigurare pentru cumpărarea obligaţiunilor a fost peste valoarea programată a licitaţiei, însă randamentele cerute de acestea au fost respinse de minister", a afirmat un dealer.

Cea mai recentă licitaţie organizată pentru obligaţiunile de tip benchmark a avut loc la 3 iulie, când MEF a vândut titluri în valoare de 45,6 milioane de lei, la un randament mediu de 9,64%.

Ministerul a programat pentru luna august licitaţii pentru două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark şi două emisiuni de certificate de trezorerie cu o valoare totală de 1,6 miliarde lei.

Obligaţiunile tip banchmark vor avea maturităţi de 3 şi 5 ani. Următoarea licitaţie va fi organizată la data de 21 august. Valoarea fiecărei emisiuni este 400 de milioane lei. Cele două serii de obligaţiuni vor fi tranzacţionate simultan pe piaţa secundară organizată de Banca Naţională a României şi pe Bursa de Valori Bucureşti.

Prima licitaţie pentru certificate de trezorerie va avea loc pe 13 august, pentru o scadenţă de şase luni, iar a doua emisiune va fi vândută în 28 august, având o maturitate de un an. Ambele emisiuni au o valoare 400 de milioane lei fiecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici