Meloni critică BCE pentru majorările dobânzii de referinţă, în efortul de reducere a inflaţiei: "Leacul se va dovedi mai dăunător decât boala"

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a atacat dur Banca Centrală Europeană pentru majorările repetate ale dobânzii de referinţă, afirmând că abordarea "simplistă" a acesteia în combaterea inflaţiei riscă să afecteze economiile europene mai mult decât să le ajute.

755 afișări
Imaginea articolului Meloni critică BCE pentru majorările dobânzii de referinţă, în efortul de reducere a inflaţiei: "Leacul se va dovedi mai dăunător decât boala"

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Vorbind miercuri în faţa parlamentului, Meloni a susţinut că inflaţia ridicată din zona euro, care a atins 6,1% în mai, dar care se estimează că va scădea la 5,6% în această lună, nu este rezultatul supraîncălzirii economice, ci o consecinţă a şocului preţurilor la energie în contextul războiului din Ucraina.

Deşi a descris creşterile de preţuri ca fiind "o taxă ascunsă odioasă care îi afectează pe cei mai săraci şi pe cei cu venituri fixe", Meloni a avertizat că strategia BCE de a încerca să scadă inflaţia este greşită, informează Financial Times.

"Este corect să se lupte dur cu inflaţia, dar reţeta simplistă a BCE de a creşte ratele dobânzilor nu pare pentru mulţi ca fiind calea corectă de urmat", a spus ea. "Nu putem trece cu vederea riscul ca majorarea constantă a ratelor să sfârşească prin a afecta economiile noastre mai mult decât inflaţia. Leacul se va dovedi mai dăunător decât boala".

Criticile lui Meloni au venit la o zi după ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat la conferinţa anuală a băncii din Portugalia că ratele dobânzilor, aflate deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, trebuie să fie majorate în continuare pentru a contracara riscul ca salarii în creştere să menţină prea mult timp inflaţia peste ţinta de 2% a băncii.

Înăsprirea monetară agresivă şi rapidă a BCE - care a dus la creşterea ratelor de la minus 0,5% în urmă cu un an la 3,5% în această lună, îşi pune deja amprenta asupra economiei zonei euro, care s-a contractat cu 0,1% în fiecare din ultimele două trimestre şi care încă dă semne de slăbiciune în datele privind producţia industrială şi activitatea întreprinderilor.

Ratele ridicate reprezintă o preocupare deosebită pentru Italia, având în vedere povara zdrobitoare a datoriei publice de aproape 144%.

Meloni a declarat în parlamentul italian că, în loc să crească ratele tot mai mult, Europa ar trebui să lupte împotriva inflaţiei concentrându-se pe măsuri de control al preţului energiei şi al materiilor prime. "Probabil că este mai util să ne concentrăm asupra cauzelor specifice care declanşează această inflaţie", a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici