Menatwork vrea să dezvolte un parc industrial în apropierea Capitalei

Menatwork, cu activităţi în industria construcţiilor, vrea să dezvolte un parc industrial în apropierea Capitalei, pe o suprafaţă de zece hectare, investiţie care va necesita fonduri estimate la zece milioane de euro, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al grupului, Monica Grafu.

70 afișări
Imaginea articolului Menatwork vrea să dezvolte un parc industrial în apropierea Capitalei

Menatwork vrea să dezvolte un parc industrial în apropierea Capitalei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Actualmente, deţinem în proprietate 60.000 de metri pătraţi, iar până la finele acestui an vizăm achiziţia a încă 40.000 de metri pătraţi. Pe măsură ce terenurile sunt amenajate, acestea devin «productive».(...) În perspectiva anului 2012, acest parc ar trebui să fie operativ la capacitate maximă, găzduind viitoare incubatoare de afaceri şi de producţie, atât ale Menatwork, cât şi ale noilor investitori", a afirmat Grafu.

Grupul Menatwork, deţinut de un grup de oameni de afaceri italieni, cuprinde 22 de firme, cu activităţi în cele mai importante sectoare din industria de construcţii, respectiv producţie (profile şi structuri metalice, vopsele, pardoseli supraînălţate, plafoane metalice, corpuri de iluminat, fire şi plase de sârmă), distribuţie şi comerţ (materiale pentru construcţii, echipamente termice şi sisteme de iluminat, ceramice, sanitare, adezivi, parchet), asistenţă tehnică specializată şi lucrări de montaj şi amenajări de interior.

Nucleul grupului, în care sunt concentrate 19 societăţi, este în România. Sediul central administrativ şi baza de producţie Menatwork sunt localizate în Popeşti-Leordeni, pe o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi. Menatwork este prezent şi în Italia, Republica Moldova şi Ungaria, cu câte o firmă cu activităţi comerciale.

Menatwork Est Prefabricate, cea mai importantă companie din grup, înregistrează o pondere de peste 50% din totalul cifrei de afaceri.

Grafu a declarat că în prima parte a acestui an randamentul afacerilor s-a diminuat cu circa 20%, ritm care s-ar putea menţine până la sfârşitul lui 2009, în contextul economic şi financiar actual. Anul trecut, afacerile Menatwork au totalizat 100 milioane euro. În 2010, grupul vizează stagnarea la nivelul din acest an, într-un scenariu negativ, sau, în varianta optimistă, revenirea la nivelul din 2008.

"Dacă situaţia actuală nu se va îmbunătăţi, varianta pesimistă pe care o estimăm pentru 2010 este menţinerea funcţională la nivelul anului 2009. În variantă optimistă, pentru 2010, sperăm revenirea la nivelul atins în 2008. Cu toate neajunsurile provocate de criza financiară globală, de pe urma acestei perioade dificile, putem extrage şi câteva «tuşe» pozitive, în ceea ce priveşte întărirea cooperărilor, maximizarea atenţiei şi sudarea echipei", a afirmat Grafu.

Potrivit sursei citate, grupul va încerca să optimizeze costurile, să diversifice produsele şi să se orienteze către noi segmente, cum ar fi agricultura şi viticultura, domenii în care fondurile europene pot oferi un sprijin consistent.

Totodată, Menatwork intenţionează să majoreze exporturile, de la 6% în 2009 la peste 10% în 2010, nivel similar cu cel atins în 2008.

Reprezentantul grupului a afirmat că, pe lângă dificultăţile generate de criza economică, Menatwork se confruntă şi cu probleme cauzate de instabilitatea mediului politic, care produc "o bulversare a pieţei".

"Sunt legi date pe jumătate sau legi incorect aplicate", a spus Grafu. Ea a oferit ca exemplu sistemul de gips-carton, pentru care nu sunt luate măsuri în privinţa nerespectării reglementărilor tehnice existente şi impuse acestui domeniu.

Grafu estimează că declinul pieţei construcţiilor ar putea continua şi anul viitor. "Considerăm că în zona construcţiilor va mai trece ceva timp până la «gradul de efervescenţă» înregistrat în cursul anului 2008", a adăugat directorul general al Menatwork.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici