Metrou la Otopeni | Directorul Metrorex: Documentaţia pentru licitaţia lucrărilor Magistralei 6, pregătită, aşteaptă avizul Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei

Documentaţia pentru licitaţia lucrărilor de structură ale Magistralei 6 a fost trimisă Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei şi urmează să fie publicată în sistemul electronic al achiziţiilor publice după ce va obţine avizul JICA, a declarat, pentru Mediafax, directorul Metrorex.

3880 afișări
Imaginea articolului Metrou la Otopeni | Directorul Metrorex: Documentaţia pentru licitaţia lucrărilor Magistralei 6, pregătită, aşteaptă avizul Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei

Metrou la Otopeni | Directorul Metrorex: Documentaţia pentru licitaţia lucrărilor Magistralei 6 este pregătită şi aşteaptă avizul Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei

„Documentaţia pentru licitaţie este pregătită, noi am transmis-o la JICA pentru a obţine un aviz conform acordului de împrumut încheiat de România cu Guvernul Japoniei prin agenţia JICA. În momentul la care dânşii vor aviza documentaţia, noi putem să încărcăm în sistemul electronic al achiziţiilor publice şi după ce va fi validă de ANAP putem demara procedura lucrărilor de structură. Depindem de acest aviz. Documentaţia e gata pentru demararea achiziţiei lucrărilor de structură”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marin Aldea, directorul general al Metrorex.

Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei a avut, în perioada 30-31 octombrie 2017, mai multe discuţii cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor pe tema proiectului Magistralei 6. 1 Mai – Otopeni, potrivit unui comunicat emis, miercuri, de Metrorex.

Vizita reprezentanţilor JICA la Bucureşti a vizat stadiul implementării proiectului „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional – Henri Coandă”, proiect co-finanţat prin acordul de împrumut semnat la Tokyo, în data de 10 martie 2010 între România şi JICA.

„Reprezentanţii Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei au purtat discuţii cu reprezentanţii conducerii Ministerului Transporturilor: Secretarul de Stat, Ninel Cercel, Secretarul de Stat, Maria Magdalena Grigore, directorii direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor, conducerea Ministerului Finanţelor Publice, Directorul General al Metrorex, Marin Aldea şi reprezentanţi ai Metrorex, precum şi reprezentanţi ai consultanţilor proiectului şi al altor instituţii implicate în acest proiect”, se arată în comunicatul citat.

Linia de metrou Magistrala 6 va asigura legătura reţelei de metrou a municipiului Bucureşti cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni.

Proiectul pentru Magistrala 6 a parcurs, până la acest moment, etape în care au fost aprobate de către autorităţile statului o serie de acte normative: indicatorii tehnico-economici, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov, iar în data de 20 iulie 2017 a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 496/2017 privind declanşarea procedurilor de expropriere aferente proiectului.

„Urmează continuarea proiectului printr-o serie de acţiuni specifice etapei de licitaţie pentru execuţia lucrărilor de structură”, se mai arată în comunicat.

Proiectul Magistrala 6 de metrou este aprobat în principalele strategii de transport: Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Bucureşti-Ilfov, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi Master Planul General de Transport.

Oportunitatea realizării investiţiei a fost stabilită în conformitate cu planurile generale de dezvoltare ale sistemului de transport public al oraşului, propusă şi justificată în planurile generale, studiile de transport şi strategiile de dezvoltare din ultimii ani, respectiv: „Strategia globală pentru dezvoltarea şi modernizarea transportului cu metroul în Bucureşti 2008-2030” (redactat în 2009), „2035 Conceptul Strategic pentru Bucureşti” (CSB) şi „Strategia de dezvoltare pentru transportul public în perioada 2016-2030”, precizează Metrorex.

Valoarea totală a investiţiei pentru reţeaua de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Otopeni este de 5,29 miliarde de lei, inclusiv TVA, lungimea totală fiind de 16 km.

Investiţia este finanţată prin Acordul de Împrumut ROM P5 din martie 2010 încheiat între România şi Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei (JICA) în valoare de 41.870 de milioane de yeni japonezi (aproape 320 de milioane de euro). Acest împrumut este acordat în condiţii de 1,7% dobândă anuală şi cu perioada de rambursare începând cu 2017. Valoarea deja asigurată pentru finanţarea acordată acoperă în întregime serviciile de consultanţă şi supervizare lucrări şi aproape 33% din valoarea aferentă lucrărilor de execuţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici