Ministerul Agriculturii va proiecta un nou sistem naţional de irigaţii

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a anunţat, sâmbătă, că MAPDR va finaliza, până în martie 2010, proiectarea unui nou sistem naţional de irigaţii, în condiţiile în care cel actual este depăşit şi foloseşte pompe ruseşti din anii '60.

213 afișări
Imaginea articolului Ministerul Agriculturii va proiecta un nou sistem naţional de irigaţii

Ministerul Agriculturii va proiecta un nou sistem naţional de irigaţii (Imagine: Mediafax Foto)

Sârbu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că a dat ca temă de cercetare şi proiectare specialiştilor din Ministerul Agriculturii proiectarea viitorului sistem de irigaţii.

"Am dat temă de cercetare şi proiectare a unui proiect integrat, la care să participe specialiştii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Apelor Române, Regiei Naţionale a Pădurilor, ANMH, referitor la ceea se întâmplă cu fostul sistem, care e energofag şi are pierderi de apă. Va trebui să ţinem seama de alarmele care vin zi de zi, încălzirea globală, fenomene climatice. (...) Sistemul actual de irigaţii e depăşit, cu pompe ruseşti din anii '60 şi trebuie schimbat, trebuie regândit pe suprafeţe, pe proprietăţi. E un proiect amplu, proiectarea va dura un an", a precizat Sârbu.

Potrivit acestuia, în luna martie 2010, când proiectul va fi finalizat, Guvernul şi Parlamentul vor trebui să şi-l asume, să stabilească etapele de punere în practică şi modul de finanţare.

"Să vedem sumele de unde le putem împrumuta, Banca Mondială, bănci, noi, altfel vom avea aceeaşi situaţie. Vom depinde numai de ceea ce vine de sus. Oricât am vrea să ne certăm cu norii, să îi îmblânzim, ei au traseul lor", a spus Ilie Sârbu.

Ministrul Agriculturii a subliniat că reabilitarea sistemului de irigaţii a început încă din luna ianuarie a acestui an, când s-a preconizat irigarea unei suprafeţe de 500.000 de hectare, suplimentată ulterior cu încă 200.000 de hectare.

"Am lăsat în 2004, când am plecat prima dată de la minister, 1,5 milioane de hectare funcţionale şi au rămas 60.000. Din păcate, se irigă în ţară doar 176.000 de hectare, deşi disponibilul e de peste 500.000 de hectare", a spus Ile Sârbu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici