Ministerul Agriculturii vrea să extindă suprafaţa terenurilor irigate până în 2025

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să extindă suprafaţa terenurilor irigate la 2,6 milioane de hectare până în 2025, ca măsură pentru gestionarea agriculturii în condiţiile schimbărilor climatice, potrivit unui proiect postat pe site-ul Ministerului.

211 afișări
Imaginea articolului Ministerul Agriculturii vrea să extindă suprafaţa terenurilor irigate până în 2025

MADR vrea să extindă suprafaţa terenurilor de irigate la 2,6 milioane ha până în 2025

MADR a elaborat "Strategia naţională de reabilitare şi extindere a infrastructurii de irigaţii din România", un document de completare a măsurilor adoptate în sectorul agricol privind adaptarea la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora, precum şi a măsurilor luate pentru creşterea eficienţei energetice în aplicarea irigaţiilor şi mai buna gestionare a apei, aşa cum se regăsesc acestea în cadrul Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale din România (PNI), aflat în curs de derulare.

Strategia are ca obiectiv să dezvolte o suprafaţa totală funcţională pentru irigaţii de 2.872.052 de hectare. Dintre acestea, suprafaţă de utilitate publică cu infrastructura principală de irigaţii în curs de reabilitare prin PNI este de 2 milioane de hectare, suprafaţa care va redobândi statutul de utilitate publică va fi de 743.913 de hectare, iar noua suprafaţă amenajată pentru irigaţii va însuma 123.500 hectare.

Se preconizează ca Strategia să fie implementată în perioada 2020 – 2025, potrivit documentului.

Justificarea elaborării strategiei rezidă în faptul că România prezintă un risc considerabil faţă de schimbările climatice, efectele acestora fiind reflectate de modificările în regimul de temperatură şi precipitaţii, zonele cele mai afectate fiind situate în partea de sud, sud-est şi est a ţării. Secetele au un impact semnificativ asupra stabilităţii producţiei şi a securităţii alimentare naţionale, iar lipsa unei infrastructuri adecvate contribuie la limitarea oportunităţilor de dezvoltare economică în pofida existenţei potenţialului din agricultură, informează MADR.

România riscă pe termen scurt şi mediu o creştere semnificativă a temperaturii anuale medii, scăderea precipitaţiilor şi ocurenţa generală a evenimentelor climatice extreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici