Ministerul Economiei anunţă deschiderea unui perimetru minier pentru minereuri rare

În urma unui contract de servicii geologice şi servicii miniere încheiat între Radioactiv Mineral Măgurele, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, şi societatea care deţine licenţa de explorare aferentă perimetrului Jolotca, pentru minereuri rare şi disperse şi minereu polimetalic.

660 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei anunţă deschiderea unui perimetru minier pentru minereuri rare

În acest moment se lucrează la eliberarea celorlalte 3 galerii, execuţia fiind îngreunată de condiţiile meteorologice.

“Prin reuşita celor de la Radioactiv Mineral Măgurele avem o premieră în istoria de după 1989: Reuşim să şi redeschidem o activitate minieră, nu doar să o închidem. România deţine resurse importante de metale rare, disperse, critice. Aceste substanţe sunt exact elementele care, prin absenţă, încetinesc economia mondială. Realizarea unor capacităţi de producţie pentru prepararea acestor substanţe crează României o poziţie deosebit de importantă în cadrul economiei europene şi chiar a celei mondiale. Compania a solicitat sprijin formal şi informal pentru intrarea în Alianţa Europeană a Bateriilor. Astfel, se pot dezvolta proiecte naţionale majore precum construirea unei fabrici de baterii în ţara noastră, investiţie majoră, de minimum 50 de milioane de euro, ce va reconfigura economia României, având un impact decisiv în dezvoltarea industriilor avansate, precum şi construirea, de către Radioactiv Mineral Măgurele, cu fonduri atrase, a unui laborator pentru resurse minerale autorizat internaţional, ce va deservi comercial toate proiectele regionale. Acest laborator poate să reprezinte centrul proiectelor miniere româneşti. Este o renaştere imporantă pentru o companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, care poate să se afle în centrul exploatărilor miniere din ţară pentru resurse cu atractivitate economică majoră”, a declarat Niculae Bădălău, ministrul Economiei.

Redeschiderea galeriilor din perimetrul Jolotca este prima confirmare a politicii Ministerului Economiei de redeschidere a activităţii miniere, fiind primul obiectiv închis şi ecologizat care se redeschide după anul 1989. Totodată, această reuşită semnifică şi revenirea societăţii Radioactiv Mineral Măgurele SA în domeniul explorării miniere subterane, după o absenţă de 19 ani, fiind singura societate de acest profil deţinută de statul român. În ceea ce priveşte forţa de muncă, redeschiderea galeriilor permite recuperarea forţei de muncă reprofilată în ceea ce priveşte minerii şi inginerii mineri. Radioactiv Mineral Măgurele a utilizat forţa de muncă proprie care a participat la ultimele explorări miniere realizate în perimetrul uranifer Tulgheş-Grinţieş, încheiat în anul 2000.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici