Ministerul Economiei face angajări pentru Romarm şi Avioane Craiova

Ministerul Economiei va majora în 2009 numărul de angajaţi Romarm Bucureşti şi Avioane Craiova cu 300 de persoane, la 1.600, pentru a menţine în activitate companiile din industria de apărare şi ca urmare a neprivatizării acestora, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de instituţie.

275 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei face angajări pentru Romarm şi Avioane Craiova

Ministerul Economiei face angajări pentru Romarm şi Avioane Craiova

"Ulterior emiterii hotărârii de Guvern 1.666/2008 privind aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2009, ca urmare a efectelor crizei economice şi datorită nefinalizării unor activităţi de privatizare la agenţii economici din acest sector, situaţia unor operatori economici din industria de apărare s-a deteriorat, fapt care a condus la diminuarea acoperirii cu comenzi/contracte a capacităţilor de producţie pentru apărare", se arată în document.

Astfel, numărul de salariaţi ai Romarm va creşte în acest an de la 1.200 la 1.300, iar personalul Avioane Craiova se va tripla la 300 de persoane. Pentru a susţine majorarea personalului celor două companii Ministerul Economiei va majora fondurile salariale cu şapte milioane de lei, sumă ce va fi inclusă la rectificarea bugetului pe 2009, la 37 milioane lei.

"Pentru anul 2009, prin Hotărârea Guvernului 1.666/2008, s-a stabilit ca numărul mediu maxim de personal care beneficiază de prevederile Ordonanţei de urgenţă 95/2002 privind industria de apărare să fie de 1.300 faţă de 1.600 în anul 2008, deşi în situaţia actuală, ţinând cont şi de privatizările care nu s-au finalizat, era necesară prevederea unui număr cel puţin egal cu cel din anul 2008", potrivit Ministerului Economiei.

Numărul de salariaţi din industria de apărare se stabileşte anual, prin hotărâre de Guvern, la propunerea ministerului de resort.

"În acest context, rezultă necesitatea modificării hotărârii Guvernului 1.666/2008 privind aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2009 pentru operatorii economici din industria de apărare, prin redimensionarea numărului de salariaţi care beneficiază de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 95/2002 privind industria de apărare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.44/2003, cu modificările şi completările ulterioare" potrivit sursei citate.

Cotextul actual trebuie regândit

Potrivit Ministrului Economiei, contextul actual în care operează companiile din industria de apărare trebuie gândit, atât prin perspectiva necesarului forţelor sistemului naţional de apărare, cât şi a îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din calitatea de membru al NATO şi UE. În acest sens, capacităţile care pot satisface necesarul pentru nevoile forţelor sistemului naţional de apărare trebuie protejate.

"Acest lucru este posibil numai prin alocarea resurselor necesare care să asigure continuarea restructurării şi privatizării industriei de apărare, precum şi a compatibilizării tehnicii de apărare cu cea existentă la nivel european şi internaţional. Datorită condiţiilor geopolitice privind evoluţia pieţelor interne şi externe de armament, precum şi a eşuării unor acţiuni de privatizare în acest sector, există în prezent perspectiva pierderii personalului calificat, până la nivelul imposibilităţii desfăşurării activităţii operatorilor economici", menţionează proiectul de act normativ.

Ministerul Economiei consideră că nivelul de 1.600 angajaţi ai celor două companii este minimul necesar pentru menţinerea salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.

"Menţinerea personalului calificat reprezintă o condiţie de importanţă strategică absolut necesară în vederea asigurării supravieţuirii agenţilor economici pe perioada lipsei de comenzi sau contracte şi a garantării realizării necesarului de mobilizare. Totodată, prin susţinerea bugetară a operatorilor economici în perioada în care aceştia nu desfăşoară activitate de bază până la privatizare, se asigură posibilitatea redimensionării şi modernizării capacităţilor de producţie", potrivit sursei citate.

Drepturile salariale aferente personalului prevăzut în anexa proiectului de hotărâre de Guvern cuprind şi indemnizaţiile de concediu de odihnă, de incapacitate temporară de muncă şi drepturile aferente preavizelor acordate potrivit legii.

Procesul de privatizare al Avioane Craiova a fost reluat în luna octombrie a anului 2008 prin publicarea anunţului de vânzare a pachetului de acţiuni deţinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fostul acţionar majoritar al companiei. Singura ofertă de cumpărare a fost prezentată de Alenia Aeronautica din Italia.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, la 4 aprilie, că oferta făcută de Alenia Aeronautica pentru privatizarea Avioane Craiova este una "relativ competitivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici