Ministerul Finanţelor: Fondul Suveran va reduce veniturile la buget cu 4,7 miliarde de lei, în 2019

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va reduce veniturile la bugetul de stat cu 4,7 miliarde de lei, reiese dintr-un document, publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

554 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor: Fondul Suveran va reduce veniturile la buget cu 4,7 miliarde de lei, în 2019

Ministerul Finanţelor: Fondul Suveran va reduce veniturile la buget cu 4,7 miliarde de lei, în 2019

„Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat, începând cu anul 2019, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acţiunilor transferate în portofoliul FSDI, estimată la 4,7 miliarde lei. Această influenţă va fi recuperată în anii următori primului an de funcţionare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acţionar unic potrivit hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de repartizare a profitului şi stabilire a dividendelor”, scrie în Nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind organizarea şi funcţionarea FSDI, publicat vineri pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), spre consultare publică.

Veniturile bugetului general consolidat de anul trecut au fost de 295,1 miliarde lei, o creştere cu 17,2%, în termeni nominali, faţă de anul anterior şi reprezentând 31,1% din PIB, comparativ cu 29,4% din PIB în 2017. În schimb, cheltuielile bugetului general consolidat au fost, anul trecut, de 322,4 miliarde de lei, cu 16,8% mai mari faţă de anul precedent.

De exemplu, dacă FSDI ar fi fost înfiinţat anul trecut, aşa cum s-a votat în Parlament, dar legea a fost anulată de Curtea Constituţională, care a declarat-o neconstiţională, atunci veniturile la buget ar fi fost de 290,4 miliarde de lei, ceea ce ar fi dus la un deficit bugetar de 32 de miliarde de lei, respectiv 3,4% din PIB.

Capitalul social iniţial, subscris, al FSDI va fi în valoare de 19,11 miliarde de lei, din care aportul în numerar va fi în valoare de 9 miliarde lei şi aportul în natură va fi reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deţinute de stat la 28 de companii, în valoare de 10,11 miliarde de lei, stabilită la valoarea nominală a acţiunilor aportate. Capitalul social iniţial al FSDI se împarte într-un număr de 1,47 miliarde de acţiuni nominative cu valoare nominală de 13 lei per acţiune. Pachetele de acţiuni aduse aport la capitalul social al FSDI vor fi transferate din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, „acesta putând dispune liber de respectivele acţiuni, în calitate de bunuri proprii, în condiţiile legii”, arată proiectul de HG publicat vineri.

Cheltuielile cu taxele şi tarifele necesare înfiinţării FSDI vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul MFP, pentru acest an estimându-se un impact de 600.000 de lei. „La stabilirea acestor cheltuieli s-au avut în vedere tarifele aplicabile pentru operaţiunile de transfer ale dreptului de administrare asupra instrumentelor financiare între instituţii ale statului român prevăzute în Lista de tarife si comisioane aplicate de Depozitarul Central, valabile începand cu data de 01 iunie 2018”, mai precizează Nota de fundamentare citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici