Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în septembrie 3,3 mld. lei de pe piaţa internă, prin vânzare de titluri

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute 3,3 miliarde lei în luna septembrie de pe piaţa internă prin vânzare de titluri de stat, de peste două ori mai mult decât suma atrasă în august.

365 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în septembrie 3,3 mld. lei de pe piaţa internă, prin vânzare de titluri

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în septembrie 3,3 mld. lei de pe piaţa internă, prin vânzare de titluri (Imagine: Shutterstock)

Finanţele au programat pentru august vânzarea de titluri de stat în sumă de 2,5 miliarde lei, dar au reuşit împrumute doar 1,4 miliarde lei. Suma redusă împrumutată în august a venit pe fondul creşterii costurilor de finanţare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea în vederea demiterii a preşedintelui Traian Băsescu.

Astfel, în luna august Finanţele au finalizat cu succes doar două din cele cinci licitaţii programate, iar în celelalte trei cazuri au respins ofertele băncilor considerând randamentele cerute prea mari.

Ministerul vrea să împrumute în septembrie 2,8 miliarde lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţă de 8 luni (două licitaţii a câte 700 milioane lei) şi, respectiv, un an (două operaţiuni de 600 şi respectiv, 800 milioane lei).

Încă 500 milioane de lei ar urma să fie împrumutaţi prin emisiuni de obligaţiuni cu maturitate de doi (300 milioane lei) şi, respectiv, patru ani (200 milioane lei).

Prima licitaţie este programată pentru luni, 3 septembrie, când Trezoreria vrea să împrumute 700 milioane lei prin vânzare de certificate cu maturitate de opt luni.

La cea mai recentă operaţiune pentru astfel de titluri, Finanţele au atras 700 milioane lei, la un randament de 5,91% pe an. Ulterior, Ministerul Finanţelor a respins ofertele la două licitaţii pentru certificate la un an şi obligaţiuni pe trei ani şi cinci luni.

Secretarul de stat în MFP Enache Jiru a afirmat săptămâna trecută, într-un interviu pentru Bloomberg, că Ministerul Finanţelor Publice vrea să vândă obligaţiuni denominate în euro pe pieţe externe în următoarele două luni şi că urmăreşte săptămânal evoluţiile de pe pieţele externe pentu a determina momentul oportun.

Anterior, tot într-un interviu acordat Bloomberg, şeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a recomandat ca România să cedeze presiunilor din piaţă şi să accepte plata unor randamente mai ridicate, pentru a reconstrui rezervele-tampon în zona finanţelor publice. El spunea atunci că Guvernul ar trebui să evite să respingă oferte la licitaţiile de obligaţiuni de pe piaţa internă şi ar trebui să încerce să vândă titluri pe plan internaţioanl în acest an, dacă o vor permite condiţiile de pe pieţe şi dacă statul nu va deraia de la programul economic convenit în acordul de precauţie de 5 miliarde euro.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 38,93 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ulterior, costurile de finanţare au început să crească treptat, inclusiv din cauza tensiunilor politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici