Ministerul Transporturilor cere Guvernului să majoreze subvenţia acordată CFR Călători cu 34%

Ministerul Transporturilor cere Guvernului să majoreze subvenţia acordată CFR Călători cu 34,3% faţă de nivelul aprobat în luna aprilie, de la 1,02 miliarde lei la 1,37 miliarde lei, reiese dintr-un proiect de HG pentru rectificarea bugetului companiei.

204 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor cere Guvernului să majoreze subvenţia acordată CFR Călători cu 34%

Ministerul Transporturilor cere Guvernului să majoreze subvenţia acordată CFR Călători cu 34% (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Bugetul de venituri şi cheltuieli a fost modificat sub aspectul rectificării nivelului subvenţiei conform prevederilor HG nr. 746/2011 privind aprobarea actelor adiţionale pe anul 2011 la contractele de servicii publice în transportul feroviar de călători pentru perioada 2008-2011. De asemenea, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011 a fost rectificat ca urmare a încadrării în sumele alocate de la bugetul de stat sub formă rambursărilor de credite externe şi investiţii", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

CFR Călători se află pe lista companiilor monitorizate de FMI şi care va avea management privat. Guvernul s-a angajat de asemenea să reducă gradul de subvenţionare a tarifelor de călătorie cu trenul de la bugetul de stat. Operatorul de transport feroviar a majorat preţul tarifelor de călătorie la mijlocul lunii august cu 18%, ca parte a strategiei de eficientizare a activităţii.

În bugetul rectificat, veniturile ar urma să crească cu 8,9%, de la 2,47 miliarde lei la 2,69 miliarde lei, iar cheltuielile cu 10%, de la 2,28 miliarde lei la 2,51 miliarde lei.

Sumele pentru reabilitări vor scădea cu 3,1%, la 186,35 milioane lei, iar rambursările pentru credite externe, plata dobânzilor şi a comisioanelor vor fi diminuate cu 6,15 milioane lei, la 179,53 milioane lei.

De asemenea, cheltuielile cu combustibilul au fost majorate cu 100 milioane lei, la 295 milioane lei, iar cheltuielile pentru accesul pe infrastructură cu 37 milioane lei, la 552 milioane lei.

Şi cheltuielile pentru investiţii sunt în creştere, cu 20,3%, de la 275 milioane lei la 331 milioane lei.

Plăţile restante au rămas neschimbate, la 484 milioane lei, în timp creanţele au scăzut cu 59,6%, la 115,7 milioane lei. Fondul de salarii şi câştigul mediu pe salariat au rămas constante, la 454 milioane lei şi, respectiv, 2.627 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici