Ministerul Transporturilor va certifica aeroporturile civile

Certificarea aeroporturilor civile va fi făcută prin ordine ale ministrului Transporturilor, şi nu prin hotărâri de guvern, ca în prezent, iar zborurile care leagă aeroporturile din România de cele ale altui stat unde se aplică integral aquis-ul Schengen vor fi considerate zboruri interne.

21 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor va certifica aeroporturile civile

Ministerul Transporturilor va certifica aeroporturile civile (Imagine: Mediafax Foto)

"Certificarea unui aeroport civil de pe teritoriul României ca fiind aeroport internaţional sau deschis traficului aerian internaţional se face prin ordin al ministrului Transporturilor, pe baza constatărilor şi recomandărilor cuprinse în raportul întocmit de o comisie de evaluare. De la data ridicării controalelor la frontierele aeriene, ca urmare a intrării în vigoare a Deciziei Consiliului de aplicare integrală a prevederilor aquis-ului Schengen pe teritoriul României, zborurile efectuate între aeroporturile din România şi aeroporturile de pe teritoriul unui stat care aplică integral aquis-ul Schengen vor fi considerate zboruri interne", se arată într-un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Ministerul Transporturilor.

De asemenea, de la aceeaşi dată, aeroporturile care nu solicită sau nu primesc certificarea stabilită prin hotărârea de guvern nu mai pot efectua zboruri care au ca origine sau destinaţie aeroporturi situate pe teritoriul statelor care nu sunt părţi la Acordul între guvernele statelor Uniunii Economice Benelux, al Republicii Federale Germania şi al Republicii Franceze privind eliminarea treptată a controalelor la frontierele comune.

Aeroporturile deschise traficului aerian internaţional pot permite zboruri internaţionale numai în mod ocazional.

Proiectul de act normativ stabileşte procedura de certificare, evaluare şi autoevaluare a aeroporturilor declarate ca fiind internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional.

Îndeplinirea criteriilor de către aeroporturi vor fi verificate de comisii de evaluare care vor fi numite printr-un ordin al ministrului.

Comisiile vor fi formate din trei reprezentanţi ai Ministerul Transporturilor, doi reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi câte un reprezentant al Minsterului Economiei şi Finanţelor, al Ministerului Sănătăţii Publice şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Evaluarea aeroporturilui va fi efectuată la cererea acestuia, iar documentele de certificare vor fi eliberate pe o perioadă nedeterminată.

Comisia va realiza raportul în 60 de zile de la numirea sa, dar nu mai mult de şase luni de la data înregistrării cererii, urmând ca raportul să fie aprobat de ministrul Transporturilor.

Aeroportul va fi reevaluat în cazuri precum efectuarea unor lucrări de modernizare sau apariţia unor schimbări substanţiale de trafic.

Pentru activitatea desfăşurată, membrii comisiei de evaluare, precum şi membrii comisiei de reevaluare beneficiază de o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din venitul lunar brut al directorului general al aeroportului evaluat, respectiv reevaluat, plătită de aeroportul în cauză, pe periada de evaluare.

În prezent, în România există 16 aeroporturi civile, dintre care în 14 funcţionează puncte de trecere a frontierei de stat şi birouri vamale, iar unul este deschis traficului aerian internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici