Ministru: Scăderea dramatică a vânzărilor se numără printre motivele pentru care Nestle a decis să închidă fabrica din Timiş

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, crede că printre motivele pentru care Nestlé a anunţat că închide fabrica din România sunt orientarea spre profit a companiei, scăderea dramatică a vânzărilor şi a cotei de piaţă.

976 afișări
Imaginea articolului Ministru: Scăderea dramatică a vânzărilor se numără printre motivele pentru care Nestle a decis să închidă fabrica din Timiş

Ministrul pentru Mediul de Afaceri crede că orientarea spre profit şi scăderea dramatică a vânzărilor se numără printre motivele pentru care Nestle a decis să închidă fabrica din Timiş

„Uitându-mă cu atenţie la comunicat, am constat că, de fapt, au avut o chestiune de politică internă şi de scădere dramatică a vânzărilor şi a cotei de piaţă. Bănuiesc că acesta este unul dintre lucrurile care au fundamentat decizia lor”, a afirmat Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, miercuri, într-o conferinţă de presă, referitor la decizia Nestlé de a se retrage din România şi de a închide fabrica de la Timişoara.

Nestle România a anunţat, vineri, că închide fabrica din Timişoara „după analize amănunţite şi după implementarea tuturor alternativelor”, până la finalul lunii mai a acestui an, iar 388 de angajaţi vor rămâne fără un loc de muncă.

„Dacă este să intrăm într-o analiză mai profundă şi să mergem un pic în teoria lucrurilor, am putea să ne gândim că lucrurile s-au schimbat dramatic în ceea ce priveşte comportamentul multinaţionalelor, la sfârşitul anilor 80, când a început raportarea trimestrială a profitului, în loc de anuală. Atunci, nevoia de a raporta profit către acţionari este o nevoie constantă în viaţa majorităţii companiilor mari. De aici, dacă vă uitaţi cu şi mai mare atenţie în comunicat şi în ceea ce se întâmplă, veţi vedea că există, într-adevăr, în cadrul grupului Nestle, un acţionar care doreşte să fie orientat din ce în ce mai mult către profit”, a detaliat Oprea.

Dar situaţia creată prin retragerea Nestle arată şi efectele pe care le poate produce lipsa forţei de muncă, mai reiese din declaraţiile ministrului pentru Comerţ.

„Învăţămintele pe care noi le tragem, ca minister din acest lucru, este că, într-adevăr, puţinătatea forţei de muncă poate să devină o barieră astăzi în România în atragerea de investiţii străine. Sunt câteva zone în ţară unde şomajul este aproape zero, cel puţin pe anumite categorii profesionale, cum este şi Timişoara în acest caz”, a punctat Oprea.

Astfel, pentru retenţia forţei de muncă în ţară, ministrul pentru Antreprenoriat a menţionat că printre măsurile luate, anul trecut, la nivel institutional, majorarea salariului minim şi dezvoltarea învăţâmântului dual şi profesional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici