Ministrul delegat pentru Energie: Este posibil ca gazele din import, mai scumpe, să fie consumate doar de IMM-uri

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat joi că este posibil ca gazele din import, mai scumpe decât gazele produse intern, să ajungă să fie consumate doar de IMM-uri, ceea ce ar reprezenta o problemă.

81 afișări
Imaginea articolului Ministrul delegat pentru Energie: Este posibil ca gazele din import, mai scumpe, să fie consumate doar de IMM-uri

Ministrul delegat pentru Energie: Este posibil ca gazele din import, mai scumpe, să fie consumate doar de IMM-uri (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)

"Sunt îngrijorat că importurile de gaze vor merge, în mare măsură, doar la IMM-uri. (...) Dacă IMM-urile ar fi cabinete de avocatură, nu ar avea probleme să plătească câţiva lei în plus. Dar dacă vorbim de făbricuţe de pâine, de exemplu, unde ponderea gazului în costuri este ridicată, s-ar putea să avem o problemă", a afirmat Nicolescu într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.

Nicolescu a adăugat că în perioada de iarnă consumul naţional de gaze depăşeşte producţia, astfel că este nevoie de importuri mai mari.

Potrivit ministrului, România îşi va onora angajamentul luat faţă de Comisia Europeană (CE) de a liberaliza total piaţa de gaze naturale, din 1 ianuarie 2015, pentru toţi consumatorii non-casnici.

Nicolescu a precizat că a solicitat CE aprobarea ca România să includă şcolile, grădiniţele sau azilele de bătrâni în categoria consumatorilor casnici de gaze, care beneficiază de o prelungirea a perioadei de liberalizare a pieţei, şi aşteaptă joi, 27 noiembrie, un răspuns de la Bruxelles.

"IMM-urile trebuie să ştie că au posibilitatea de a-şi schimba furnizorul de gaze şi trebuie să înveţe mecanismele de piaţă. (...) Mă tem că România nu îşi poate permite să piardă locuri de muncă în acest moment şi să se închodă IMM-uri", a mai spus Nicolescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici